Dýně si můžeme snadno vypěstovat, v obchodě je důležité sledovat kvalitu
Vévodí podzimu a chutná skvěle v polévkách, k masu i ve sladkých jídlech. Řeč je o dýni, která získává na popularitě zejména v posledních letech. Věhlasu, kterému se jí dostává v Americe, ještě u nás nedosahuje, ale krůček po krůčku si získává srdce nebo lépe řečeno žaludky tuzemských strávníků. Výtečně chutná, ale rovněž obsahuje řadu cenných živin, pro které by se měla pravidelně konzumovat. Každý si může vypěstovat vlastní na zahrádce, případně ji koupit na trhu nebo v obchodě. A jak vybrat tu nejzralejší a nejchutnější?
Makroživiny, vitamíny i minerály
Málokterá zelenina se může pyšnit bohatstvím cenných látek jako dýně, která patří mezi tykve. Obsahuje makroživiny, vitamíny, jako jsou A, C nebo E, rovněž minerály, mimo jiné zinek, hořčík a vápník. Dýně se doporučují pro obsah vlákniny a minimální množství sacharidů. Nejčastěji se objevuje v polévkách, protože se snadno připravuje. Přidává se též k masu jako příloha, ale tvoří nedílnou součást také mnoha sladkých receptů včetně muffinů nebo dortů. Dýně se používá i pro dekorativní účely, zejména při Halloweenu.
Jak vybírat dýni?
S koncem léta a začátkem podzimu se začnou objevovat na tržištích a v obchodech různé druhy dýní, které lákají ke koupi. Nejčastěji se prodávají oranžové exempláře, ale v nabídce bývají dokonce takzvané špagetové nebo máslové dýně. A jak poznat, že daný kus je dostatečně zralý? Nejprve se musí prohlédnout plod zvenku, zabarvení musí být syté a bez fleků. Na omak musí být dýně tvrdá a bez důlků nebo otlaků či měkkých míst. Stopka v horní části musí být suchá. Na závěr se vyplatí dýni poklepat, dutý zvuk je jistotou, že bude dužnina zralá a sladká.
Dýně z kompostu
Tykve jsou k dostání v běžné obchodní síti a u farmářů, ale pěstitelé si je mohou snadno vypěstovat sami. Jedná se o zeleninu, která není náročná. Dá se říci, že dokonce roste sama, protože z odhozených slupek se semínky do kompostu často vyrostou dalším rokem dýně ve velkém množství. Právě na kompostu se mohou jednoduše vypěstovat do zásoby a uskladnit, aby byl po celou zimu zdroj zdravých vitamínů a minerálů z vlastní zahrádky.
Zdroj: https://www.today.com/food/how-cook-pumpkin-how-choose-cook-store-pumpkin-t137293