Rowanberry Natural Tincture Winter With Ashberry Fruits

Jeřabinová tinktura udrží organismus v dokonalé harmonii. Připravit si ji do zásoby může každý

Z výletu do lesa nebo do parku se často vracíme s kapsami plnými kaštanů a žaludů. Není ale od věci nasbírat si také pár červených jeřabin, které vykazují mnoho léčivých vlastností. Syrové plody jsou sice ke konzumaci nevhodné, ale můžeme z nich vyrobit džem, džus, sirup nebo tinkturu, která skvěle působí na trávicí soustavu.

Proč jsou jeřabiny zdravé?

Jeřáb je malý strom patřící do čeledi růžovitých. Roste nejen v Evropě, ale i v jihozápadní Asii a na západní Sibiři. Existuje téměř 80 druhů jeřábů. Mnoho lidí tyto stromy nepozná, dokud se na nich neobjeví charakteristické červené kuličky. Ačkoliv právě plody jsou nejcennější léčivou částí, prospěšné vlastnosti jsou připisovány také listům a květům tohoto stromu.

První zralé jeřabiny se objevují už v polovině září, ale se sklizní se vyplatí počkat až po prvních mrazech, kdy ztrácí určitou hořkost. Jeřabiny jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C, E a K, betakarotenu, vitamínů skupiny B, draslíku, sodíku, hořčíku, vápníku, mědi, zinku, organických kyselin, flavonoidů a pektinů.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak si tinkturu připravit?

Jeřabiny působí proti kvasinkám v těle, inhibují růst patogenních bakterií a mírní negativní účinky volných radikálů. Podporují obranyschopnost organismu, mají protizánětlivé vlastnosti a působí proti ateroskleróze. Doporučují se lidem, kteří trpí problémy s ledvinami a močovým měchýřem. Detoxikují játra a pomáhají při chronických poruchách trávení.

K přípravě tinktury budete potřebovat 1 kilogram jeřabin, 1 litr lihoviny, 1 litr vody, 1 kilogram cukru a šťávu z jednoho citronu. Plody omyjte a krátce blanšírujte ve vroucí vodě. K osušeným plodům přidejte citronovou šťávu, cukr, polovinu vody a polovinu lihoviny. Nechte v uzavřené sklenici tři týdny odstát. Poté směs přeceďte a zbylé ovoce zalijte zbývající vodou a lihovinou, nechte opět stát tři týdny. Nakonec přeceďte a obě tekutiny smíchejte. Nechte další tři týdny zrát.

Zdroj: https://cailleachs-herbarium.com/2015/09/rowan-berry-wine-recipe-diodgriafel/