Raw Whole Chicken With Lettuce Peppers Spices Tomatoes Wooden Plate

Kvalitní kuřecí maso je třeba vybírat podle vzhledu a původu

Kuřecí maso patří mezi nejvíce kupované druhy na trhu. Jeho příprava je velmi jednoduchá a je nespočet receptů na jeho přípravu. Navíc je lehce stravitelné a neobsahuje mnoho tuku. Další jeho výhodou je i nízká cena, která však někdy může odrážet i jeho nízkou kvalitu.

Vysoké výživové hodnoty

Nejdůležitější je nízký obsah nasycených mastných kyselin, které, jak potvrzují četné studie, mají nepříznivý vliv na naše zdraví. Většina z nich jsou takzvané esenciálně nenasycené mastné kyseliny (NNKT), které mají pozitivní vliv na práci našeho oběhového systému.

Kuřecí maso poskytuje tělu velké množství zdravých bílkovin, tedy esenciálních aminokyselin, včetně exogenních aminokyselin, které si naše tělo neumí samo vyrobit, a proto je musíme doplnit v potravinách. V kuřecím mase najdeme také velké množství vitamínů, především ze skupiny B, které jsou zásadní pro nervový systém. Obsahuje také minerály jako zinek, draslík a železo.

Zdroj obrázku: Freepik

Zhoršená kvalita

Vědci zdůrazňují, že v důsledku zvýšené spotřeby a zvyšující se poptávky v posledních letech kuřecí maso výrazně ztratilo svou kvalitu. Proto může být nákup hodnotného produktu výzvou. Při nákupu se vyzbrojte vědomostmi o tom, co hledat a které maso je lepší koupit. Pokud si na kupovaném mase všimnete bílých pruhů, může to být důkazem, že kuře, které se prodává, podstoupilo nepřirozeně rychlý růst, a to kvůli vysokým dávkám hormonů, kterými bylo kuře živeno.

Chovatelé však uklidňují a říkají, že drůbež, kterou si můžeme koupit v našich obchodech, splňuje všechny přísné evropské normy. Antibiotika se podávají pouze pod dohledem veterinárního lékaře a jatečná kuřata musí přejít do období, během kterého se svaly čistí od drog. Výsledkem je, že maso, které později jde do obchodů, je pro naše zdraví bezpečné. Vždy je však lepší zvolit maso, které pochází od ověřeného chovatele.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319947#_noHeaderPrefixedContent, https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000838.htm, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-chicken, https://www.researchgate.net/publication/228586389_Poultry_meat_trends_and_consumer_attitudes, https://www.cdc.gov/foodsafety/chicken.html