Drops Of Milk 2062100 1920

Kvalitní rostlinné mléko podle vaší chuti si snadno vyrobíte i doma

Rostlinné mléko pijí především ti, kteří mají alergii na laktózu nebo na bílkovinu kravského mléka. Na druhou stranu je rostlinné mléko čím dál více oblíbené a mnoho lidí jej pije z důvodu zdravého stravování. Jedná se o nápoj, který je vyrobený ze zrn, semen či ořechů. Takové mléko je podobné pouze vzhledově, co do složení je jiné. Lze ho konzumovat studené, ale i teplé, hodí se jako ingredience do pečení či vaření.

Existují různé druhy

Mezi nejoblíbenější patří sójové mléko obsahující bílkoviny a dvě procenta tuku, podobně jako u běžného mléka. Sójové mléko je vhodné k přímé konzumaci, k uvaření pudinku či jiného jídla. Velmi oblíbenou kombinací je sójové mléko, kari a kuřecí nudličky. Mezi dalšími rostlinnými mléky vládne kokos, ze kterého je mléko vysoce lahodné. Ideální je pro dýňové polévky, ale i do omáček. Vynikající je v moučnících. Také mandlové mléko je chuťově výrazné a lahodné, nejlépe k přímé konzumaci. Mezi poslední mléko tohoto typu patří ovesné mléko, které je přirozeně nasládlé, ale nepije se tak dobře, jako například mandlové nebo kokosové mléko. Pokud jste alergik na ořechy, doporučujeme mandle či sóju vyměnit za oves.

Zdroj obrázku: Pixabay

Mléko si jednoduše připravíte i doma

Nemusíte utrácet spoustu peněz za rostlinná mléka, nestojí málo. Rozhodně si je doma vyrobte. Je to jednoduché a navíc i rychlé. Vyberte si z výše uvedených surovin podle vaší chuti. Vybranou surovinu nasypte do sklenice. Namočte ji, nejlépe přes noc. Druhý den rozmixujte ve smoothie mixéru. Po rozmixování přidejte tři nebo čtyři sklenice vody, promíchejte a přelijte přes jemné síto, nebo nejlépe gázu. Lze použít i bavlněnou tkaninu. Surovinu řádně vymačkejte a drť, která vám zbyla v tkanině, může posloužit jako zavářka do polévky. Mléko, které jste si nyní vyrobili, můžete v lednici skladovat až pět dní. 

Zdroj obrázku: Pixabay