![Close Up Fresh Organic Mandarins](https://feminela.cz/wp-content/uploads/24489/spatne-skladovane-mandarinky-mohou-vyvolat-alergicke-reakce-2.jpg)
Špatně skladované mandarinky mohou vyvolat alergické reakce
Mandarinky jsou oblíbeným ovocem během zimy. Lidé je milují, protože se dají rychle oloupat, jsou sladké a šťavnaté. I když se doporučují kvůli mnoha vitamínům a živinám, jejich konzumace může mít pro určitou skupinu lidí nebezpečné následky.
Zdravotní riziko
Mandarinky, které jdou do našich obchodů, se nejčastěji dovážejí ze Španělska nebo Portugalska. Obvykle jsou stále nezralé a proces, během kterého dozrají k jídlu, probíhá v krabicích během přepravy. Potom musí být vhodně zajištěny, aby se nezkazily. Vývozci pro tento účel používají speciální látky přírodního původu – včetně včelího medu, karnaubského vosku nebo šelaku.
I když jsou neškodné, kontakt s těmito sloučeninami může v některých případech způsobit alergické reakce nebo zánět v těle. Mělo by se také poznamenat, že tyto plody jsou vystaveny fungicidnímu postřikování, které obsahuje silně karcinogenní látky. Jak ukazují výsledky testu, můžou dokonce poškodit nervový systém a způsobit neplodnost. Proto je před konzumací mandarinek nebo jiného ovoce zapotřebí důkladné umytí.
![](https://feminela.cz/wp-content/uploads/24489/spatne-skladovane-mandarinky-mohou-vyvolat-alergicke-reakce.jpg)
Pokud patříte do této skupiny, vyhněte se mandarinkám
Navzdory mnoha výhodám a velkým zdravotním vlastnostem mandarinek a jiných citrusů se nedoporučují ve stravě těhotných žen – pokud už, jen v malém množství. Je to kvůli již zmiňovaným alergiím, které se mohou objevit po jejich konzumaci. Kromě toho by se mandarinek měli vzdát lidé, kteří mají tendenci k opakujícímu se pálení žáhy, tyto plody mohou zesílit nepříjemné pálení v jícnu.
Pokud ale takové problémy nemáte, můžete využít spoustu prospěšných látek, které mandarinky nabízí. Jsou bohatým zdrojem vitamínu C, který posiluje imunitu, vitamínu A, který dokonale ovlivňuje zrak a kosti, vitamínů skupiny B (včetně kyseliny listové), hořčíku a vápníku. Kromě toho jsou citrusy zdrojem antioxidantů, které mohou snížit riziko rakoviny.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/tangerine-benefits