German Pork Schnitzel With Young Potatoes Green Beans With Cutlery Served Plate With Lemon Wedges Mayonnaise Based Sauce Dark Wooden Surface Top View Close Up

Na chuť řízků má vliv naklepání, okořenění i způsob smažení

Řízky jsou pochoutka tradiční a recept je na ně jen jeden. Každá rodina si ho ale upravuje a vylepšuje dle sebe. Navíc perfektní křehké a šťavnaté vepřové může být pro některé z nás stále záhadou. Právě proto přicházíme s několika radami, které vám zajistí ten nejlepší vepřový řízek, co jste kdy jedli.

Klíčem ke správné konzistenci je přiměřené naklepání

Ačkoli se příprava může zdát naprosto triviální, to, aby byl řízek křehký, může být docela oříšek. Nestačí ho totiž jen tak naklepat. I tato činnost má svá pravidla. Důležité je si uvědomit, že pokud tento krok vynecháte, maso bude tuhé. Naopak pokud to s klepáním přeženete, řízek se vám rozpadne.

Správné konzistence tedy docílíte tak, že maso naklepete na tloušťku asi sedmi milimetrů. Právě takto se vám tak akorát propeče. Nezapomeňte také tuto činnost provádět za použití potravinářské fólie. Šťávy tak nebudou kontaminovat zbytek vaší kuchyně.

Zdroj obrázku: Freepik

Nebojte se použít koření

Křehkost masa také posílíte marinováním. Naklepané maso můžete naložit do mléka s vejcem a kořením. Co se koření týče, pokud chcete zachovat tradiční chuť, bohatě vám postačí pepř a sůl. Pokud ale máte rádi něco výraznějšího, nebojte se použít kombinaci sladké a pálivé papriky spolu s hořčicí. Je dobré maso nechat v marinádě v lednici aspoň pár hodin. Po vytažení ho můžete ještě dosolit.

Na co si dát pozor na pánvi

Co se samotného smažení týče, nechte pánev rozpálit již ve chvíli, kdy budete řízky obalovat. Dosáhnete tak požadované teploty. Také na maso nikdy netlačte. Úkon je to naprosto zbytečný a spíše si jím uškodíte. Smažení masa tak neurychlíte a naopak tím můžete maso k pánvi přilepit či připálit, nebo dokonce sami sobě ublížit. Řízky smažte z obou stran, aby byla strouhanka rovnoměrně opečená do zlatova a maso nebylo syrové. Také si dávejte pozor, aby se vám olej zbytečně nepřepaloval.

Zdroj: https://www.taste.com.au/articles/top-tips-for-that-perfect-schnitzel/ekca5xnf