
Chyby při zpracování masa mohou vést k jeho kontaminaci i vážným obtížím
K masu většinou přistupujeme jako k běžné potravině. Nepřipouštíme si jeho specifické vlastnosti, a to není dobře.
V tomto článku si připomeneme nejčastější prohřešky, kterých bychom se měli vyvarovat, protože některé z nich mohou ohrozit i naše zdraví.
Při čem nejčastěji chybujeme?
- Skladování masa
- Příprava masa
Skladování v ledničce, kde je zrovna místo
Spěcháme a při ukládání nákupu dáme maso do ledničky jen tak, stejně tam bude maximálně do zítra. První velká chyba. Maso vždy ukládejte na misku do spodní police v chladničce. Z masa mohou vytékat šťávy, které by mohli znehodnotit potraviny uložené v nižších poličkách. Miska zabrání znečištění police pod masem.
Dávání masa do mrazáku bez popisků
Ani v mrazničce nevydrží maso věčně. Jednoduchým popiskem s druhem masa a datumem předejdete nepříjemnostem, při hledání správného zmrzlého kousku a vždy budete vědět, jak je tam dlouho.
Rozmrazování masa v teplé vodě
Každému se občas stane, že zapomene maso vyndat z mrazničky včas. Jedním z nejčastějších prohřešků proto bývá ponoření masa do horké vody. Málokoho ale napadne, že tím vytvořil ideální prostředí pro množení bakterií.
Ponořte raději maso do misky se studenou vodou. Fyzikální expert by vám řekl něco o látkové výměně, já jen vím, že tento proces si s teplou vodou v ničem nezadá a vy budete překvapeni rychlostí rozmrazování.

Pozor na nebezpečné bakterie
Rozmrazování masa bez misky
Maso by nemělo při rozmrazování přijít do kontaktu s pracovní plochou nebo stolem. Vždy pod rozmrzající maso dávejte misku vhodné velikosti, abyste zamezili množení bakterií, které vznikají ve šťávách z odkapávajícího masa.
Mikrovlnná trouba na rozmrazování ano či ne
Názory odborníků na mikrovlnou troubu, zachování výživových hodnot v potravinách a množení bakterií v rozmrzávajícím mase se různí.
Maso po rozmrazování v mikrovlnné troubě by mělo být zpracováno ihned.
Odložení syrového masa k ostatním potravinám
I když se to určitě nestává často, je potřeba se tomu vyhnout. Syrové maso může být například zdrojem salmonelózy, nebo jiného onemocnění a vy tímto neuváženým krokem riskujete zdraví své i svých blízkých.
Vaření bez rozmrazování
Neděláte nic, čím byste ohrozili vaše zdraví, ale takto připravené maso nebude chutnat tak dobře. Maso může být tuhé a vývar nebo výpek nebudou tak plné chuti.
Důkladné umývání všeho, s čím maso přišlo do styku?
Vše, s čím přišlo syrové maso do styku, by mělo být důkladně umyto. Nejedná se jen o krájecí náčiní a misky. Nesmíme zapomínat na ruce a vždy použít mýdlo. Dále důkladně umýt pracovní plochu, kterou mohly potřísnit kapičky z masa, a také houbičku na nádobí ve které mají možnost ulpět bakterie.
Jistě už se vám někdy stalo, že se vám udělalo nevolno a nevěděli jste z čeho. Mohly to zapříčinit zrovna bakterie, které tam zůstali po práci se syrovým masem a vy jste je pouze ve vaší kuchyni omylem přehlédli.