Fish 2366925 1920

Není ryba jako ryba. Některé druhy mohou dokonce ohrozit zdraví

Zavedení ryb do menu je v tomto ročním období nutností. Právě ryby jsou cenným zdrojem vitamínu D, který naše tělo vytváří pouze tehdy, když vystavujeme pokožku slunci. Avšak i výběru ryb by měla být věnována určitá pozornost. Jaké ryby mohou zdraví i uškodit? 

Tuňák 

Tyto ryby mají vysoký obsah cenných omega-3 mastných kyselin, díky kterým spalujeme tuky rychleji. Nejenže urychlují metabolismus, ale jsou také zdrojem plnohodnotných, dobře absorbovaných bílkovin. Tuňák však není doporučován jako součást každodenního menu díky své dlouhověkosti. Může dostáhnout až třiceti let a za takovou dobu se v jeho těle hromadí škodlivé sloučeniny rtuti a dalších těžkých kovů.

Zdroj obrázku: Pixabay

Sumec

Sumci jsou známí svojí velikostí, ke které však leckteří chovatelé dopomohou přikrmováním hormony. U sumců tak věnujte pozornost místu jejich chovu, jelikož ti přirozeně rostlí jsou kvalitnější s menším množstvím nebezpečných látek.

Úhoř

Tyto ryby jsou bohaté na tuky, díky kterým snadněji absorbují hospodářské a průmyslové odpady. Například americké druhy obsahují nejvíce toxinů, evropské druhy jsou známé především vysokým podílem rtuti. 

Makrela královská

Lov makrel patří mezi oblíbený sport. Méně oblíbené jsou však makrely pro konzumaci. Obsahují mnoho rtuti, která způsobuje otravu. Makrely často konzumují toxické řasy, které tuto otravu způsobují.

Zdroj obrázku: Pixabay

Tlamoun

Levný a na chuť bohatý druh se těší velké popularitě. Většina ryb však pochází z farem, kde jsou krmeny kukuřicí a potravou bohatou na chemikálie. Mohou tak zvýšit hladinu inzulínu v krvi, díky čemuž se zvyšuje riziko srdečního onemocnění, vzniku astmatu či zánětlivých onemocnění. 

Mořský jazyk

Tato ryba obsahuje mnoho bílkovin, avšak nejméně omega-3 mastných kyselin. Mořský jazyk má také velmi nízkou výživovou hodnotu. Zdravější náhradou je treska, sleď či losos.

Pangas

Velmi oblíbená a v obchodech běžně dostupná ryba. Pangas je dovážen z řeky Mekong ve Vietnamu. Bohužel pro tento druh ryby jde o jedny z nejvíce znečištěných vod světa. Jejímu stavu tak odpovídají látky, které lze v této rybě najít. 

Zdroj: https://www.bbc.com/future/article/20201211-is-eating-fish-healthy