Woman Kitchen With Food

Okolo potravin stále kolují zažité mýty. Některé se tak zbytečně ocitají na černé listině

Jídlo konzumujeme všichni, takže se můžeme považovat za určité odborníky v této sféře. Hlavně v dnešní internetové době, kdy se můžeme dočíst různé polopravdy a mýty, je velmi obtížné rozeznat, co je pravda a co ne. Některé informace nám však mohou způsobit více škody než užitku. Podívejme se na pět mýtů, které si i ve 21. století najdou příznivce.

Okurky a rajčata nepatří na společný talíř

Někteří lidé věří, že tyto dva druhy zeleniny nemůžeme konzumovat společně. Je pravda, že okurka obsahuje enzym askorbinózu, který oxiduje s vitamínem C. Je však nesmysl, že rajče by bylo jediným zdrojem vitamínu C v našem jídelníčku. Problém by nastal, kdyby tyto dvě zeleniny byly opravdu jediné dva zdroje vitamínů a minerálů v naší stravě, tehdy bychom si mohli ublížit, pokud bychom je jedli společně. Pokud však máme vyváženou stravu, není žádný důvod k obavám.

Dalším mýtem je tvrzení, že nás může hydratovat ledajaká tekutina. Aby však tekutina měla schopnost hydratovat naše buňky, musí mít alkalickou reakci. Káva, černý čaj a alkohol mají silně kyselou reakci, takže nás nehydratují. Šálek kávy má přesně opačný účinek a odvodňuje. Proto po vypití jakékoli kávy, nejen espresa, stojí za to vypít sklenici vody. Hydratujte se vodou nebo čerstvou šťávou z ovoce. Sáhnete-li po čaji, vyberte si bylinkový, zelený nebo ovocný.

Zdroj obrázku: Pixabay

Tím, že nejíte maso, ubližujete sami sobě

Takové obvinění slyšel už určitě každý, kdo se rozhodl, že nebude jíst maso. Koneckonců vedou se nesčetné debaty o tom, která strava, ať ta s masem, nebo bez masa, je pro člověka lepší. Maso je bezpochyby velmi dobrým zdrojem zdravých bílkovin. Vyhrává také množství železa lépe absorbovatelného lidským tělem. Samo o sobě je však maso obtížně stravitelné a ne každý organismus ho toleruje. Ovšem i rostliny jsou plné mnoha živin a minerálů. Důležité je, abyste získali kompletní balíček aminokyselin potřebných pro své tělo.

Dietním mýtem, o kterém jste už určitě slyšeli, je nejíst po 18. hodině. Neexistuje nic takového jako čas, po kterém bychom už neměli jíst. Konzumace jídla se individuálně přizpůsobuje cirkadiánnímu rytmu, který má každý člověk jiný. A posledním mýtem je tvrzení o karcinogenu aspartamu. Tato složka je považována za bezpečnou. Avšak nejde tak ani o látku jako o její zkonzumované množství. Pokud můžete, raději si kupujte potraviny bez obsahu této látky.

Zdroj: https://www.washingtonian.com/2012/03/01/top-14-myths-about-food-and-nutrition/