Boiled Bone Broth Homemade Beef Bone Broth Is Cooked Pot Bones Contain Collagen Which Provides Body With Amino Acids Which Are Building Blocks Proteins

Poctivý vývar je základem české kuchyně

Česká kuchyně toho světu moc nedala. A tak asi nepřekvapí, že na českou restauraci v zahraničí jen tak nenarazíte, zatímco třeba italských je všude plno. Ale to zdaleka neznamená, že by se naše kulinářské umění nedalo s uměním jiných národů srovnávat. Jen jsou zkrátka naše tradiční recepty na omáčky nebo polévky příliš pracné a specifické, než aby se daly snadno přenést do jiných zemí a přizpůsobit chutím tamních strávníků. Naprostým základem české gastronomie je pak vývar. Ten musí být opravdu poctivý. Uvařit takový pořádný vývar není nic jednoduchého, ale v tomto článku prozradíme, jak na to.

Polévka chudých?

V některých historických kuchařkách se dočtete, že vývary jsou polévkou chudých. To není tak úplně pravda, vývar sice umožňuje zpracovat i ty části zvířat, které se jiným způsobem konzumovat nedají, ale je plný důležitých minerálů a látek. Navíc bohatě zasytí. A i když se vývarům v některých obdobích šlechta a někdy i bohatí měšťané vyhýbali, po většinu naší historie je běžně konzumovali i oni. Tolik k historii.

Zdroj obrázku: Freepik

Dlouhé vaření

Uvařit vývar, to chce čas a trpělivost. A také pravidelně odebírat bílkoviny, které se vyvařují z morkových kostí i kousků masa. Vývar by se měl na mírném plameni vařit třeba pět hodin. Hovězí se obvykle vaří déle než drůbeží. Nejprve přiveďte hodně osolenou vodu k varu a pak do něj vložte kosti a maso, které chcete vyvařit. Nezapomínejte odebírat bílkoviny, které budou vypadat trochu jako pěna.

Nešetřete zeleninou

Asi po hodině můžete přidat zeleninu. Právě ta má vliv na barvu výsledného vývaru, a tak je lepší s ní nešetřit. Základem klasických českých vývarů jsou cibule, mrkev, petržel a pórek. Běžně se přidává také česnek a celer. Zeleninu nekrájejte najemno, stačí na velké kousky, aby se do vývaru nerozvařila. Asi hodinu před koncem vaření můžete přidat také kuličky celého pepře, mletému pepři se však vyhněte.

Zdroj: https://www.bhg.com/recipes/how-to/cooking-basics/how-to-make-broth/