Woman Hands Checking Blood Sugar Level By Glucose Meter Diabetes Tester

Při cukrovce je zásadní pravidelná strava a vyloučení konkrétních potravin

Diabetes je problematické a nebezpečné onemocnění. Podle pokynů lékaře se s ním však může žít. Samozřejmě je důležité dodržovat předepsanou léčbu, ale klíčem k boji proti této zákeřné nemoci je samozřejmě strava. Při kombinaci některých potravin by měl být pacient velmi opatrný, aby se stav nezhoršil.

Základem jsou zdravé potraviny

Pokud bychom chtěli obecně říci, jaká by měla být strava osoby s cukrovkou, stačila by dvě slova – zdravá a vyvážená. Navíc i zdraví lidé mohou mít užitek z pravidel diabetické stravy. Osoba, která se potýká s cukrovkou, by se určitě měla vyhnout zpracovaným potravinám bohatým na cukry s vysokým glykemickým indexem a výrobkům obsahujícím nasycené mastné kyseliny.

V takové stravě by se měly objevit cereálie, hnědá rýže, tmavý chléb. Uvádějí se také přírodní mléčné výrobky bez přidaného cukru, tzn. jogurt, kefír, podmáslí. V diabetické stravě by měla převládat zelenina, jako například brokolice, květák, rajčata, okurky, salát, hrášek, mrkev a ředkvička. Nejčastěji se doporučuje konzumace syrové zeleniny.

Zdroj obrázku: Freepik

Tomu byste se měli vyhnout

Orgány, které se potýkají s diabetickými komplikacemi, vykonávají mnohem těžší práci než například ledviny nebo srdce zdravého člověka. První chybou, kterou nemocní lidé dělají, je nepravidelná konzumace jídel, což výrazně ovlivňuje produkci a provoz inzulínu v těle.

Poskytováním energie ve formě jídla v konstantních časech si tělo zvykne na pravidelné fungování. Pauza mezi jídly by měla být přibližně 4 hodiny a během dne by se mělo jíst 4 až 5 porcí jídla. Dokonce i zdraví lidé, kteří nemají žádné zdravotní problémy, by se měli vyhnout vysoce zpracovaným potravinám, jakémukoli rychlému občerstvení. Dalším bodem, na který by měli dávat diabetici pozor, je ovoce. Jedná se například o zralé banány, mango, hrozny, rozinky a datle.

Zdroj: https://medlineplus.gov/diabeticdiet.html