Healthy Fermented Homemade Food Marinated Cucumbers Jar Woman Housewife Hand

Při nakládání okurek hraje zásadní roli teplota láku i zvolená sůl

Nakládané okurky patří k oblíbeným doplňkům k hlavnímu jídlu, a proto by neměly chybět v žádné domácnosti. Receptů, jak je naložit, je hned několik. Největší rozdíly jsou ve způsobu zalévání slanou vodou. Jak nakládat okurky, aby neztratily vůni a chuť, zachovaly si zdraví prospěšné vlastnosti, byly pevné a šťavnaté?

Nejedná se o nic složitého, v tomto postupu se dbá především na zvolení správné velikosti okurek, jejich očištění a následné dodržení receptu. Ve zkratce je tedy třeba dávat si pozor především na:

  • zavařovací sklenice,
  • teplotu vody,
  • tvorbu láku,
  • volbu soli.

Zalévání vařící vodou? Chyba

Nakládané okurky jsou skvělou pochutinou, kromě doplňků je můžete využít zejména v zimě jako doplněk k chlebíčkům, salátům nebo někdy i do polévek. Receptů je spousta, jak již bylo zmíněno. Začneme tedy od začátku, nejdříve je důležité vybrat zeleninu správné velikosti, umístit ji do spařených sklenic se snítkami kopru, bobkovým listem, novým kořením, čerstvým křenem a česnekem. Někteří přidávají dovnitř také listy třešně nebo černého rybízu.

To vše je důležité potom zalít slanou vodou, nejlépe horkou. Horká voda zajistí, aby z koření vzešlo příjemné aroma, které ovlivní chuť okurek. Bohužel se tímto procesem vytrácí také cenné bakterie a vitamíny.

Zdroj obrázku: Freepik

Jakou zvolit teplotu pro lák na nakládané okurky

Mnoho receptů doporučuje zvolit vlažnou vodu pro lák. Po rozpuštění soli ve vodě ji ohřejte nejprve na pokojovou teplotu a až poté nalijte do sklenic. Pro rychlé zchlazení dejte nádobu na prodyšné a chladné místo nebo na kamennou desku. Vhodný může být také balkon, když nepanuje zrovna teplé počasí, nebo sklep, kde máte ale zajištěný odvod vzduchu.

Jakou sůl použít

Chuť a kvalitu okurek po nakládání ovlivní nejen použité koření, ale i samotná sůl. Pro tento proces se tak hodí pouze kamenná sůl, nejlépe bez jodu. Na jeden litr vody přijde jedna lžíce této soli. V případě, že použijete jinou sůl, nemusíte okurky ani nakládat.

Zdroj: https://www.picklesburgh.com/pickling-tips-old-farmers-almanac/