Připálenina v pánvi: problém, kterému lze zabránit sodou
Čištění připálené pánve bude možná během na dlouhou trať, pokud o ni ale nebudete chtít přijít, musíte se na to připravit. Koupit si můžete speciální přípravky na čištění takto zašpiněných pánví, ale využít můžete domácích prostředků, které jsou snadno po ruce a navíc skutečně fungují. Jak tedy vyčistit pánev, abyste ji mohli znovu používat?
Stačí chvíle nepozornosti a jídlo je spálené
Pokud připravujete oběd, musíte se věnovat jeho vaření. Během krátké chvilky totiž můžete mít pokrm spálený a s ním také pánev. Pokud necháte připáleniny dlouho bez čištění, už možná nepůjdou dolů vůbec. Proto je potřeba jednat rychle. Spálené jídlo nebo jeho zbytky sice vypadají, že nepůjdou odstranit, ale pokud na to půjdete chytře, můžete si ušetřit spoustu peněz.
Jaká opatření musíte dodržovat?
Na spálenou pánev byste nikdy neměli lít studenou vodu, když ji sundáte ze sporáku. Nejen že se můžete popálit, ale také to zničí povrch pánve, který pak nebude plnit svou funkci. Při mytí připálené pánve je potřeba myslet na to, že čím dřív se pustíte do práce, tím lépe půjdou připáleniny vyčistit. Je to to poslední, co v domácnosti potřebujete, ale chvilka nepozornosti bude stačit k tomu, abyste zkazili nedělní oběd.
Na co je potřeba myslet při čištění pánve? Nepoužívejte na čištění drátěnky nebo hrubé kartáče, které mohou poškodit povrch pánve. Je to sice velmi účinné, ale pánve pak nebudou schopné správně usmažit pokrmy a suroviny. Jestliže je navíc budete často měnit, poznáte to na své peněžence, protože pánve nejsou levnou záležitostí. Špinavé pánve navíc mohou do jídla vypouštět škodlivé látky, které pak dostáváme do těla.
Dávejte si pozor na chemické prostředky
V případě čištění chemickými prostředky dávejte pozor na to, abyste nepoužívali prostředky na čištění trouby nebo jiných spotřebičů. Můžete si pomoci ale domácími metodami, které jsou mnohdy účinnější. Naše babičky používaly jedlou sodou. Ta neobsahuje žádné látky, které mohou poškodit povrch pánve.
Jedlá soda si poradí nejen s připáleným tukem, ale také pohlcuje nepříjemné pachy. Je velmi snadné ji použít. Nechte pánev vychladnout, rovnoměrně do ní nasypte jedlou sodu a nalijte teplou vodu. Nechte asi 15 minut působit a potom na pánev použijte měkkou houbičku. Zbytky jídel a připáleniny se snadno oddělní ode dna pánve a bude lehké je vyčistit.
Zdroj: https://www.armandhammer.com/articles/how-to-clean-a-burnt-pan