Close Up Brown Sugar Spoon

Nejčastější chyby při skladování cukru ho zbytečně ničí. Nesvědčí mu světlo ani vlhkost

Cukr patří mezi suroviny, které můžete mít v domácnosti dlouhé roky. Pokud ho budete správně skladovat, nedostane se do něj vlhkost a vy ho můžete mít ve spíži klidně několik kilogramů. Je ale důležité kvalitu cukru kontrolovat, protože vlhkost může způsobit, že cukr nebude vhodný k použití.

Cukr i další sypké potraviny dávejte do uzavíratelných nádob

Nejen cukr, ale také mouku, těstoviny a další potraviny, které jsou trvanlivé, dávejte nejlépe do skleněných nebo plastových nádob, které se dají dobře uzavřít. Zabráníte tím nejen vlhkosti, která by mohla potraviny zkazit, ale také tomu, že se dovnitř dostanou škůdci. Těm stačí jen malý prostor k tomu, aby se do potraviny dostali a znehodnotili ji.

Pokud se přeci jen vlhkost do cukru dostane, můžete si pomoci několika způsoby. Tím nejčastějším je, že do nádoby přidáte kousky chleba. Ten vlhkost nasaje, nezapomeňte ho vyměnit po několika hodinách, když se vám bude zdát, že už je dost nasáklý. Pomoci mohou také bonbony marshmallow, které dejte do nádoby s cukrem a nechte je přes noc. I ty absorbují nadbytečnou vlhkost.

Zdroj obrázku: Freepik

Cukr dejte na suché místo, kde je dobrá cirkulace vzduchu

Cukr potřebuje nejen správnou nádobu, ale také místo, na kterém ho budete skladovat. Ve vlhku snadno hrudkovatí a nebude k použití. Neměl by stát vedle potravin, které jsou aromatické, protože snadno vstřebá jejich pach. Potřebuje suché a temné místo, které bude dobře větrané.

Cukr, mouka nebo sůl jsou potraviny, které při správném skladování vydrží navěky. Možné to sice není, protože jsou to suroviny, které denně potřebujeme k vaření a pečení, dobré je ale vědět, že je můžete koupit do zásoby za dobrou cenu, a mít je tak kdykoliv při ruce. Obecně se ale doporučuje konzumaci cukru omezovat, protože není vhodný pro naše zdraví. Sladkosti, sladké koláče nebo jiné sladké potraviny mohou zvýšit hladinu cukru v krvi, což má za následek další zdravotní problémy.

Zdroj: https://extension.usu.edu/preserve-the-harvest/research/storing-sugars