Připravte si vlastní majonézu. Její chuť natolik ohromí, že už nikdy nebudete chtít kupovanou

Majonézu si nemusíte kupovat, ale můžete si ji snadno vyrobit doma. Její příprava je velmi jednouchá a budete potřebovat jenom několik surovin. Domácí majonéza je zajisté zdravější než ta kupovaná. Žádná z nich totiž nebude chutnat stejně jako doma vyrobená. Neobsahuje konzervační látky ani jiné chemické složky, které do zdravé stravy nepatří. Nebojte se jednou za čas domácí majonézu použít do salátů nebo sendvičů.

Proč je majonéza tak oblíbená?

Majonéza je velmi univerzální surovina, kterou můžete použít jako doplněk k nejrůznějším druhům salátu. Je skvělá na oslavy nebo party s přáteli, s trochou majonézy můžete ozvláštnit také sendvič, hodí se i jako surovina do omáček nebo past. Nebojte se vyrobit si ji doma a použít ji, když budete mít chuť.

Čtěte také:  Domácí lité nudle dodají každé polévce nádech nostalgie i jedinečnou chuť

Navíc její výroba je velmi jednoduchá. Budete potřebovat suroviny, které mají pokojovou teplotu, a vybírejte si takové produkty, které jsou kvalitní, aby také výsledná majonéza byla chutná. Kromě surovin budete potřebovat ještě mixér a pak už jen několik minut času, abyste dosáhli toho nejlepšího výsledku. Už nemusíte majonézu míchat ručně, protože dnešní doba nabízí spoustu možností, které vám práci usnadní.

Zdroj obrázku: Freepik

Jaký je postup přípravy majonézy?

Připravte si jedno vejce, lžičku hořčice, hrnek řepkového oleje, lžičku citronové šťávy, půl lžičky cukru a trochu soli a pepře. Postup je pak velmi jednoduchý. Vejce spařte vroucí vodou, dejte je do misky, dochuťte kořením. Přidejte hořčici, cukr a citron, poté rozmixujte elektrickým mixérem, který nastavte na menší rychlost. Tu pak můžete postupně zvyšovat. Pomalu přidávejte olej. Hotová majonéza bude hladká a bude mít světlou barvu.

Čtěte také:  Ovesná kaše je ideálním startem dne. Kvůli jediné chybě ale zdraví vůbec neprospěje

Někteří kuchaři používají k přípravě majonézy pouze vaječné žloutky, přidávají do ní místo citronové šťávy vinný ocet nebo ji jinak mění, aby byla pokaždé chuťové jiná. Majonézu můžete uchovávat doma v lednici klidně sedm dní, ale bude natolik vynikající, že vám tak dlouho nevydrží.

Zdroj: https://www.allrecipes.com/article/making-mayonnaise/