Cleaning Boiled Egg With Your Hands

Propíchnutí vajec jehlou usnadní jejich loupání po uvaření

Vařená vajíčka patří mezi nejoblíbenější snídaně v tuzemsku. Vajíčka jsou skvělým doplňkem chlebíčků, obložených mís nebo pomazánek. Přidávají se též do zeleninových a majonézových salátů, nahrazují maso k fazolové kaši i vařené čočce. Výhodou vajíček natvrdo je jejich snadná příprava, kterou zvládne úplně každý. Vaření nemůže zkazit vůbec nikdo, ale jak vajíčka jednoduše oloupat? To už bývá velký kumšt. Naštěstí existuje trik, který veškerou práci usnadní.

Druhy vajíček

Klíč k úspěchu vaječných pokrmů nebo vajíček vařených natvrdo? Bezesporu jejich výběr, protože nejlépe chutnají z domácího chovu nebo farmářská. Vajíčka od slepic z volného chovu se prodávají i v běžných supermarketech. Naopak je dobré se vyhnout vajíčkům z klecových chovů. A jak vajíčka připravovat? Pro přípravu postačuje pouze voda a jedlá sůl, která se přisypává do vody, aby nedošlo k narušení skořápky. Vajíčka se musí zalít dostatkem vody, aby byla zcela ponořená.

Zdroj obrázku: Freepik

Teplota vajec

Jaké chyby dělají začátečníci při vaření vajíček? Nejčastějším nešvarem bývá ohřívání vychlazených vajíček. Před tepelnou úpravou se vyplatí vajíčka z chladničky vyjmout a nechat je zahřát na pokojovou teplotu. Dalším trikem pro dokonale uvařená vajíčka je propíchnutí skořápky špendlíkem nebo jehlou. Tímto způsobem se po uvaření dobře loupou, ale otvor nesmí být příliš velký, protože jinak by při vaření vajíčka praskla a obsah se vylil.

Jak vařit vajíčka na různé způsoby

Dírka se provádí do špičky vajíčka, kde se vyskytuje vzduchová bublina. Tímto způsobem nemůže vytéct. Voda se vlije do hrnce a přivede se k varu, poté se vajíčka vkládají pomocí lžíce a vaří po dobu pěti minut, aby byla naměkko. Dvojnásobek doby vaření je potřeba pro vajíčka natvrdo. Po dovaření se vajíčka zchladí studenou vodou a mohou se okamžitě loupat a podávat s pečivem a máslem nebo na jiný způsob.

Zdroj: https://food52.com/blog/24920-viral-egg-peeling-hack