Young Male Psysician With Patient Measuring Blood Pressure

Riziko vysokého krevního tlaku zvyšují konkrétní potraviny. Problém mohou být i ryby

O vysokém krevním tlaku se říká, že nebolí a přijde se na něj až ve chvíli, kdy je často pozdě. Z toho důvodu je vhodné si nechat pravidelně měřit krevní tlak, aby se předešlo riziku hypertenze. Problémem pro krevní tlak je pak kolísání způsobené různými druhy jídel, která se objevují na svátečních stolech, přičemž platí, že ublížit mohou už po jedné porci. Jakým jídlům a nápojům se při potížích s krevním tlakem raději vyhnout?

Nakládané ryby se smetanovými omáčkami

V mnoha rodinách jsou v oblibě různé druhy nakládaných ryb v oleji, které se podávají se smetanovými nebo majonézovými omáčkami v různých variantách. Nehledě na to, že se jedná o zdravou rybu, tyto kombinace nejsou vhodné, protože ryby obsahují často příliš soli, k tomu se přidává množství tuku. Krevní tlak se může vlivem přebytku sodíku v krevním oběhu neúměrně zvýšit.

Polévky z pytlíku

Nezáleží jen na pokrmu, ale také na způsobu přípravy. Jídlům z pytlíku nebo průmyslově vyráběným pokrmům je vhodnější se vyhnout. Obsahují enormní množství soli, tuků, aditiv a dalších nebezpečných přidaných látek, éček a zvýrazňovačů chuti.

Smažené ryby

Kapr je ryba, takže je zdravý nehledě na to, že je smažený? Tenhle mýtus se traduje zejména v rodinách, kde nebývají ryby běžně na jídelním stole. Nezáleží, zda jde o kapra, candáta, nebo tresku, při smažení se stávají tyto ryby hůře stravitelné a jsou velmi kalorické, navíc roste i míra špatného cholesterolu. Při hypertenzi ve spojení s aterosklerózou je vhodnější ryby dusit nebo péct.

Zdroj obrázku: Freepik

Alkoholické nápoje

Každé setkání s rodinou a přáteli doprovází přípitky a pití alkoholu. Vlivem konzumace alkoholických nápojů tlak kolísá, nejprve klesá, poté druhý den stoupá. Problémem alkoholu je také jeho interakce s většinou léků na regulaci krevního tlaku a na srdce. Účinnost léků může být snížena, hrozí pak závratě a poruchy zraku.

Šlehačkové a máslové dorty

Dorty, řezy, rolády nebo různé druhy zákusků mají jedno shodné, obsahují velké množství cukru. Šlehačkové a máslové dorty jsou zdrojem také tuků, u kupovaných sladkostí pak platí, že je doplňují ještě nebezpečné trans tuky, které mají neblahý vliv na cévy.

Lékořice i kofein

Čemu dalšímu se vyhnout? Lékořici! Tato přísada nebývá v cukroví často, přesto je pro pacienty s hypertenzí hrozbou, protože může zvýšit hladinu systolického krevního tlaku až o 14 jednotek. A šálek kávy po jídle? Je prokázané, že obsažený kofein v kávě zvyšuje o několik jednotek krevní tlak, proto je nutné dodržovat doporučenou dávku. U zdravého člověka je to asi pět šálků kávy denně, u pacienta s hypertenzí maximálně tři.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/foods-to-avoid-with-high-blood-pressure