Správně skladovaná káva si uchová své bohaté aroma
Káva je oblíbeným nápojem mnohých z nás, ať už je to kvůli její chuti, vůni, či schopnosti dodat potřebnou energii ve formě kofeinu. Pokud jste také milovníkem kávy, neměli byste zapomínat na jednu zásadní věc a to je skladování této suroviny. Ačkoli se to nemusí zdát jako žádná věda, pro ten nejlepší výsledek je potřeba i správné uchovávání. Jak a kde kávu skladovat? Tohle a ještě více se dozvíte právě v dnešním článku. Čtěte dál.
Lednice či dóza – obojí, ale vlastně ani jedno
Možností skladování je spousta. Mnoho lidí volí způsob přesypání kávy do sklenice či dózy. To není vůbec špatný nápad, rozhodně je to lepší než kávu nechat v otevřeném sáčku. I sklenice by ale měla mít několik zásad. V prvé řadě by měla být těsně uzavíratelná. Zabráníme tak vniknutí vlhkosti či nežádoucích pachů. Dále je dobré, když bude z tmavého skla. To zase zastaví sluneční paprsky.
Co se skladování v lednici týče, i to může mít něco do sebe. Lednice je dobrá zejména v tom, že zabrání přehřátí kávy, které může změnit její chuť. Na druhou stranu je lednice ale plná aromat, které káva může nasát, a právě proto je důležité, aby byla uchovávána v opravdu vzduchotěsné nádobě.
Hlavní zásady, které je dobré dodržovat
Vcelku nám z toho vychází pár zásad, které je dobré dodržovat. V prvé řadě mějte kávu v suchu. Pokud tak neučiníte, může dojít k jejímu slepení. Dobré je ji také nechat ve tmě. Nebude tak docházet k přehnanému zahřívání a ovlivnění chutě. Používejte uzavíratelnou nádobu, která udrží všechny pachy mimo. Pokud tohle vše dodržíte, budete mít každé ráno výbornou kávu. Ideální je tedy zvolit třeba kuchyňskou skříňku. Postačí vám také tmavá či keramická dóza. Kávu můžete nechat i v originálním pytlíku, ale v tom případě ho zajistěte aspoň kolíčkem či sponou. Káva vám tak nevyčichne tak rychle.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com/how-to-store-coffee-765325