Red Apple Basket

Správně uskladněná jablka vydrží celou zimu jako čerstvě utržená. Ani kousek nepřijde nazmar

Jablka patří mezi nejoblíbenější tuzemské ovoce. Nepopiratelně pro své blahodárné vlastnosti a výtečnou chuť, ale konzumenty těší též jejich cena. Jak ale docílit, aby vypěstovaná nebo zakoupená jablka vydržela po celou zimu? Důležité je dohlédnout na optimální vlhkost vzduchu, dodržovat konstantní teplotu a umožnit cirkulaci vzduchu. Při takových podmínkách ovoce dozraje, k tomu bude k jídlu ještě na jaře. Co je důležité při skladování jablek?

Správné skladování jablek

Po sběru nebo po nákupu jablek je nutné jednotlivé kusy zkontrolovat, aby se předešlo rozvoji houbových chorob a napadení parazity. Ideálně se umisťují do sklepa nebo chladírny, kde se snáze dodrží vlhkost vzduchu, teplota i cirkulace vzduchu. Taktéž se nesmí zapomenout vybrat jen správné druhy k uskladnění, některé jsou vhodné k okamžité spotřebě. Vlhkost vzduchu se musí pohybovat okolo 90 procent, teplota ve skladu zase v rozmezí 0 až 4 stupně Celsia.

Zdroj obrázku: Freepik

Pozor na mráz i vysoké teploty

Při vystavení jablek minusovým hodnotám hrozí jejich zmrznutí, vysoké teploty zkracují jejich životnost a způsobují hnití. Důležité je odvětrávání, protože při dozrávání jablek se uvolňuje etylen, větší množství tohoto plynu v místnosti může vést ke zničení úrody. Jablka se musí kontrolovat nejen při sklizni a uskladnění, ale také během celé zimy. Jeden nahnilý kus může zničit celou bedýnku sladkých plodů. Pro snížení rizika hnití se doporučuje sbírat jablka jen ve slunné dny nebo v období, kdy nehrozí déšť.

Ideální jsou dřevěné bedýnky

A jak skladovat jablka? Oblíbené jsou plastové přepravky, které jsou odolné a mají vysokou nosnost. Vhodnější jsou naproti tomu dřevěné bedny, jejichž dno se vyloží vrstvou novin, aby se jablka neotlačila. Vrstvu novin se hodí položit také navrch, aby se tím ochránily plody před hnitím a zabrzdil se proces zrání. Nikdy se nesmí skladovat nahnilé kusy nebo mokré či navlhlé plody, protože hrozí riziko plísní, před uskladněním je nezbytné taková jablka osušit.

Zdroj: https://www.gardenersworld.com/how-to/grow-plants/how-to-store-apples/