Potatoes 411975 1920 1[1]

Syrové brambory málokdo ochutnal, přitom jediné sousto může lidské tělo výrazně změnit

Brambory patří mezi nejznámější druh příloh. Jsou levné, jsou snadno dostupné a v našich končinách si je můžeme i snadno vypěstovat. Kladem jsou i jejich různé varianty úprav. Dají se vařit, dají se smažit, stejně jako péct, nebo třeba dusit. Málokoho by však napadlo ochutnat bramboru syrovou. Přitom to nemusí být až tak špatný nápad, jak se může na první pohled zdát. Konzumace syrových brambor může být zajímavější, než si myslíme.

Co syrové brambory obsahují?

Proč jíst právě brambory za syrova? Jelikož obsahují rezistentní škrob, o kterém se začíná stále častěji mluvit jako o látce, která umí lidskému tělu prospět. Zjistilo se totiž, že může fungovat jako prevence spousty onemocnění. Mimo jiné snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Rezistentní škrob patří mezi sacharidy. Během trávení většinou projde tenkým střevem a v tlustém střevě pak působí jako důležitá látka. Jeho vliv na lidské tělo je možné přirovnat k rozpustné vláknině. Jeho konzumace může mít spoustu skvělých účinků:

  • snížení hladiny cukru v krvi
  • snížení cholesterolu 
  • lepší vstřebávání minerálů z potravy
  • prevence onemocnění tlustého střeva, žlučových kamenů, dny

Rezistentní škrob místo glukózy

Když brambory vaříme, dochází ke štěpení škrobu na menší částice – vzniká glukóza, tedy jednoduchý cukr. Během toho, co brambory chladnou, se však objeví skvělý rezistentní škrob. Ten projde naším trávicím traktem až do tlustého střeva, aniž by došlo ke zvýšení hladiny cukru v krvi. To ocení zejména diabetici.

Výsledkem konzumace studených brambor, obsahujících rezistentní škrob, je spousta skvělých účinků na naše tlusté střevo. Patří mezi ně zejména lepší vstřebávání vápníku, hořčíku, železa, zinku a mědi, ale také hladina pH, zajišťující v tlustém střevě správnou mikroflóru. 

Jestli vás zaujaly účinky rezistentního škrobu, najdete jej i v dalších potravinách: mimo jiné v čočce, fazolích, celozrnném chlebu nebo ve studené rýži. Konzumací rezistentního škrobu předcházíte rychlým změnám hladiny cukru v krvi, které způsobují zvýšenou chuť k jídlu. Proto je tato látka skvělým pomocníkem při hubnutí. 

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/raw-potatoes