Pot Boiling Potatoes Potatoes Are Cooked Boiling Water

Tuk namazaný po okraji hrnce předejde překypění vody během vaření brambor

Brambory patří k nejoblíbenějším potravinám. Nechybějí snad v žádné domácnosti. Jsou přirozeně bezlepkové, takže je mohou jíst i lidé, kteří trpí celiakií nebo alergií na lepek. Dají se z nich připravit sladké i slané pokrmy, lze z nich udělat přílohu k masu i k zelenině. Nejčastější úpravou brambor je vaření ve vodě.

Aby voda nevzkypěla

Když budete vařit oloupané brambory ve vodě, nakrájejte je na menší kousky a zalijte vařící vodou. Budou pak rychleji měkké. Vodu byste neměli dávat až po horní okraj, ale kousek pod něj. Aspoň jeden a půl až dva centimetry. Voda by měla brambory zakrýt. Abyste předešli tomu, že voda bude při vaření kypět ven, pokličku nadzvedněte a nenechávejte ji ležet po celé ploše hrnce. Díky tomu bude moct pára unikat ven a voda zůstane v hrnci. Poklička je přitom důležitá, protože zkracuje dobu varu.

Vyzkoušejte tuk

Na sociálních sítích se dozvíte spoustu zajímavého. Například na TikToku běželo video o tom, jak zabránit vodě při vaření brambor, aby unikala z hrnce ven. Někdo to vyřešil docela důmyslným způsobem. Horní vnitřní okraj hrnce namazal jedlým tukem. Je jedno, jestli použijete olej, sádlo, máslo, nebo margarín. Fungují všechny stejně a zamezí tomuto nepříjemnému problému, kvůli kterému je pak špinavý sporák.

Zdroj obrázku: Freepik

Nenechávejte brambory ve vodě

Když brambory vaříte ve vodě, lze pomocí špičky nože poznat, jestli jsou již měkké. Stačí do nich píchnout. Když jde nůž do brambory jako po másle, znamená to, že je již dobře uvařená. Pak nastal vhodný čas k tomu, abyste brambory slili. Nikdy je nenechávejte v horké vodě, protože by v ní ještě došly a změkly tak, že by byly na kaši.

Pokud vodu z brambor neosolíte, lze ji použít na zalévání pokojových rostlin. Voda totiž obsahuje živiny vyluhované z brambor a rostlinám prospěje jako hnojivo.

Zdroj: https://www.hy-vee.com/recipes-ideas/advice-how-tos/food-love/how-to-prevent-a-pot-from-boiling-over