Vrstvený salát plný oblíbených chutí je nejlepší svačinka na cesty. Dodá energii a zasytí

Saláty jsou v kurzu. Milují je ti, kteří si hlídají figuru, i ti, kteří se ji snaží získat. Nepohrdnou jimi ale ani masožravci, koneckonců mnoho salátů maso také obsahuje. Zejména v létě pak představují saláty jedny z mála poživatelných pokrmů, neboť vysoké teploty běžným jídlům příliš nepřejí – prostě na ně nemáme chuť. Pokud tedy přemýšlíte, co si vezmete s sebou v létě do práce anebo co zabalit s sebou do auta na vyjížďku, máme pro vás pár tipů na vrstvené saláty, které jsou k tomu jako stvořené.

Vrstvený salát s kuskusem

  • 1 až 2 hrsti kuskusu,
  • 1 žlutá paprika,
  • 1 červená paprika,
  • 1 okurka,
  • 1 mrkev,
  • 1/4 bulvy červeného zelí,
  • citron,
  • koření dle chuti,
  • bílý jogurt, majonéza nebo váš oblíbený dresing.
Čtěte také:  Kakaová Mazurka je netradiční dezert, po kterém se jen zapráší

Kuskus uvařte doměkka a nechte zchladnout. Nastrouhejte mrkev nahrubo, červené zelí nakrouhejte ostrým nožem na nudličky, papriky pokrájejte na proužky (lepší, když je ještě přepůlíte) a okurku na kolečka.

Všechny přísady naskládejte na sebe do uzavíratelné sklenice tak, že nejprve přijde červená paprika, pak mrkev, kuskus, na něj okurka, žlutá paprika a nakonec zelí. Pokud chcete, můžete jednotlivé vrstvy lehce posypat svým oblíbeným kořením či bylinkami a po třetinách zakápněte majonézou, jogurtem či dresingem a navrch zakapejte citronovou šťávou.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Salát se slaninou, čedarem, vejci a zeleninou

  • 100 g slaniny,
  • 1/2 malého ledového salátu,
  • 1 malá konzerva kukuřice,
  • 2 hrsti hrášku (čerstvého či mraženého a lehce povařeného),
  • 1/2 červené cibule,
  • 2 vejce natvrdo,
  • 100 g čedaru.
Čtěte také:  Dokonale nadýchané croissanty i bez kynutí: s naším receptem nešlápnete vedle

Na zálivku:

  • 4 lžíce olivového oleje,
  • 1 lžíce citronové šťávy,
  • 1/2 stroužku česneku,
  • mořská sůl,
  • mletý pepř,
  • 1 lžíce majonézy.

Přísady na zálivku smíchejte, prošlehejte a dejte vychladit. V troubě či na pánvi opečte slaninu dokřupava, nechte zchladnout a rozdrobte na kousky. Do dvou sklenic vyskládejte vrstvy tak, že na dno přijde ledový salát, na něj červená cibule, pak na kostky pokrájená vejce a následně slanina, hrášek a kukuřice. Těsně před podáváním zalijte vychlazenou zálivkou.

Zdroj: https://www.taste.com.au/recipes/layered-salad/a5aa1d31-43ab-4c6f-8b94-06d78524bcf4