Vrstvený salát plný oblíbených chutí je nejlepší svačinka na cesty. Dodá energii a zasytí
Saláty jsou v kurzu. Milují je ti, kteří si hlídají figuru, i ti, kteří se ji snaží získat. Nepohrdnou jimi ale ani masožravci, koneckonců mnoho salátů maso také obsahuje. Zejména v létě pak představují saláty jedny z mála poživatelných pokrmů, neboť vysoké teploty běžným jídlům příliš nepřejí – prostě na ně nemáme chuť. Pokud tedy přemýšlíte, co si vezmete s sebou v létě do práce anebo co zabalit s sebou do auta na vyjížďku, máme pro vás pár tipů na vrstvené saláty, které jsou k tomu jako stvořené.
Vrstvený salát s kuskusem
- 1 až 2 hrsti kuskusu,
- 1 žlutá paprika,
- 1 červená paprika,
- 1 okurka,
- 1 mrkev,
- 1/4 bulvy červeného zelí,
- citron,
- koření dle chuti,
- bílý jogurt, majonéza nebo váš oblíbený dresing.
Kuskus uvařte doměkka a nechte zchladnout. Nastrouhejte mrkev nahrubo, červené zelí nakrouhejte ostrým nožem na nudličky, papriky pokrájejte na proužky (lepší, když je ještě přepůlíte) a okurku na kolečka.
Všechny přísady naskládejte na sebe do uzavíratelné sklenice tak, že nejprve přijde červená paprika, pak mrkev, kuskus, na něj okurka, žlutá paprika a nakonec zelí. Pokud chcete, můžete jednotlivé vrstvy lehce posypat svým oblíbeným kořením či bylinkami a po třetinách zakápněte majonézou, jogurtem či dresingem a navrch zakapejte citronovou šťávou.
Salát se slaninou, čedarem, vejci a zeleninou
- 100 g slaniny,
- 1/2 malého ledového salátu,
- 1 malá konzerva kukuřice,
- 2 hrsti hrášku (čerstvého či mraženého a lehce povařeného),
- 1/2 červené cibule,
- 2 vejce natvrdo,
- 100 g čedaru.
Na zálivku:
- 4 lžíce olivového oleje,
- 1 lžíce citronové šťávy,
- 1/2 stroužku česneku,
- mořská sůl,
- mletý pepř,
- 1 lžíce majonézy.
Přísady na zálivku smíchejte, prošlehejte a dejte vychladit. V troubě či na pánvi opečte slaninu dokřupava, nechte zchladnout a rozdrobte na kousky. Do dvou sklenic vyskládejte vrstvy tak, že na dno přijde ledový salát, na něj červená cibule, pak na kostky pokrájená vejce a následně slanina, hrášek a kukuřice. Těsně před podáváním zalijte vychlazenou zálivkou.
Zdroj: https://www.taste.com.au/recipes/layered-salad/a5aa1d31-43ab-4c6f-8b94-06d78524bcf4