Kitchen Tools Plastic Multicooker Wooden Table

Vypadají stylově a jsou praktické. Přesto je lepší černé kuchyňské doplňky okamžitě vyhodit

Sylwia Paneková je máma od rodiny, ale také žena, která na svém instagramovém profilu @mama.chemik zveřejňuje pravidelně informace o nebezpečných látkách v kuchyni a v domácnosti. V jednom z posledních příspěvků si hvězda sociálních sítí z Polska vzala na paškál černé plastové nádobí, které je oblíbené také v tuzemsku. Obracečka, naběračka, různé druhy vařeček jsou spojenci při vaření, podle Sylwie je jejich používání ale hrozbou pro zdraví. Proč je vhodnější sáhnout po klasickém dřevěném nebo nerezovém kuchyňském náčiní?

Ambasadorka octa a jedlé sody

Je známá jako mama.chemik, její doménou je čistá domácnost bez chemie. Z toho důvodu se Sylwii přezdívá ambasadorka octa a jedlé sody, které preferuje na úkor chemických agresivních prostředků. Kromě čisté domácnosti se Sylwia zabývá upozorňováním na nebezpečné látky, které se mohou objevovat v domácnosti při vaření, úklidu nebo jiných běžných činnostech. Pro tentokrát se zaměřila na černé plastové kuchyňské doplňky, které jsou oblíbené též v tuzemsku. Podle Sylwie je vhodnější používat jiné druhy náčiní, protože z černých plastových se uvolňují nebezpečné toxické látky. [1,2]

Zdroj obrázku: Freepik

Aminy a mikroplasty

Na profilu, který sleduje přes 88 tisíc uživatelů, se nebojí Sylwia říci pravdu nejen o čisticích prostředcích, ale také dalších nebezpečných věcech v kuchyni. Vždy hledá možnosti ekologického čištění, snížení úrovně plastů nebo úspory při hospodaření. V souvislosti s kuchyňskými doplňky z plastů pak přednesla potíže s primárními aromatickými aminy a s mikroplasty, které toto příslušenství při vaření uvolňuje do jídla. [3]

Léty osvědčené náčiní? Ani náhodou!

Proč se zbavovat roky používaného nádobí? Podle Sylwie není prověřené, u nového dochází ke stažení několika šarží každý rok. Naopak kuchyňské doplňky, které jsou doma léta, nikdo takto detailně neprověřuje, proto je lepší se tohoto nebezpečného náčiní zbavit. Primární aromatické aminy se totiž mohou horkem uvolňovat, vědci prokázali přítomnost methylendianilinu v potravinách ve více než 2000krát větším množství, než je zdraví bezpečné. Vysoké teploty při vaření navíc napomáhají zvýšit uvolňování mikroplastů, které se dostávají do krve i plic, z toho důvodu doporučuje mama.chemik se nylonového náčiní zcela zbavit. [3]

Zdroje:
[1] https://ecoluxeproduct.com/why-plastic-cooking-utensils-are-toxic/
[2] https://www.plaineproducts.com/why-you-may-want-to-avoid-black-plastic/
[3] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/19440049.2011.615031