Front View Quince Juice Dark Background Fruit Ripe Color Lemonade

Zapomenuté superovoce, které přemůže každé nachlazení: dejte šanci kdouli, nebudete litovat

Kdoule patří mezi netradiční ovoce, které se pomalu dere do tuzemských spižíren. V syrové formě chutná trpce, ale v marmeládách nebo ve formě šťávy je výborné. Kromě zajímavé chuti má léčivé účinky, posiluje imunitu a pomáhá předcházet infekčním onemocněním nebo nachlazení. Šťáva přidaná do čaje nebo přímo do vody je balzámem též pro trávení. Proč ještě by neměla kdoulová šťáva chybět v žádném špajzu?

Lék našich babiček

Pilulky z lékárny? Vhodnější je obrátit se na přírodu, která nabízí efektivnější a přirozenější řešení různých zdravotních neduhů. To věděly samozřejmě už naše babičky, kdouloně proto rostly na každé zahradě. Ovoce tohoto stromu se nejí syrové, protože nemá příjemnou chuť, je trpké, ale připravují se z něj marmelády, šťávy nebo tinktury. Plody mají průměr asi šest centimetrů a připomínají hybrid mezi jablkem a hruškou. Ve formě šťávy se hodí zejména pro posílení imunity.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak se připravuje kdoulová šťáva

Co je na přípravu kdoulové šťávy potřeba? Pouze jeden kilogram plodů, což je přibližně pět kousků, a jeden kilogram cukru. Ovoce se omyje a odstraní se jadérka, následně se nastrouhá na hrubém struhadle a vrství do 1,5litrové zavařovací sklenice. Každou vrstvu je nutné prosypat cukrem. Poté se sklenice uzavře a odloží na několik dní stranou, pravidelně se obsah promíchává. Po scezení se užívá čerstvá a ukládá se do chladničky nebo se musí pasterizovat.

Vitamínová bomba ze spíže

Na podzim a v zimě je kdoulová šťáva vitamínovou bombou a vzpruhou pro organismus, protože obsahuje vitamín C, která posiluje imunitu. Kromě toho je zdrojem vitamínů skupiny B, které jsou zásadní pro fungování nervové soustavy. Obsažené pektiny a třísloviny napomáhají fungování trávení, harmonizují střevní peristaltiku a zlepšují metabolismus. Připravená šťáva doplní též důležité minerály, jako jsou železo nebo draslík. Pije se při nachlazení, infekcích horních cest dýchacích a umí se vypořádat i se suchým a únavným kašlem. Šťáva z kdoulí se nedoporučuje těhotným a diabetikům.

Zdroj: https://cook.me/recipe/quince-juice/