Zavařování má pravidla, která předejdou zbytečnému zkažení obsahu sklenic
Součástí letního období bývá také zavařování úrody, která vyrostla na zahradě. Pro někoho je to vyvrcholením každoroční péče o rostliny. Při zavařování je třeba se držet zavedených a osvědčených postupů, aby zavařeniny byly kvalitně zpracovány. Které to jsou?
Když se zavařenina zkazí
Není právě příjemné otevřít domácí zavařeninu a objevit na jejím povrchu plíseň. Znamená to, že při zavařování nebyl dodržen správný hygienický postup, což způsobilo její vznik. Taková zavařenina patří do odpadkového koše a nepomůže ani to, že byste plíseň odstranili a zbytek sklenice snědli. Plísní je totiž postižena celá zavařenina.
Vybírejte kvalitní ovoce a zeleninu
Pro zavařování je třeba vybrat ovoce a zeleninu, které jsou sice zralé, ale v žádném případě nejsou plesnivé. I malé množství plesnivých kousků ovoce může zničit celé zavařování. Dalším podstatným krokem je pečlivé omytí ovoce a zeleniny, zároveň je nutné je zbavit případných škůdců a hmyzu.
Zatímco nadbytek cukru škodí, v zavařenině má své opodstatněné místo. Je to totiž dobrý konzervant. Proto se cukr přidává do zavařenin, ve kterých je ovoce.
Sterilujeme zavařovací sklenice
Podrobnou přípravu vyžadují i sklenice na zavařování. Je třeba je umýt, aby nebyly špinavé, a to nejlépe ve vodě s mycím prostředkem. Následuje jejich sterilizace, třeba v mikrovlnné troubě. Jen tak budou správně nachystáné na zavařování. Tímto postupem je totiž zbavíte choroboplodných zárodků.
Dodržte správnou teplotu sterilizace
Pro to, aby zavařenina vydržela co nejdéle, je nutné ji pasterizovat při teplotě 85 °C minimálně 20 minut. K tomuto účelu se využívá zavařovací hrnec, trouba nebo myčka nádobí. Je celkem jedno, v čem sterilizaci zavařenin provedete, důležité je dodržet teplotu a čas sterilizace.
Při zavařování byste měli pracovat v čistém prostředí, používat čisté kuchyňské nádobí a mýt si často ruce.
Zdroj: https://www.truevalue.com/diy-projects/post/patio-and-garden/how-to-can-fruits-and-vegetables