Při vaření na sporáku můžeme ušetřit jednoduchými návyky
Ačkoli se to nejspíše nezdá, vařením a pečením za použití elektrické energie běžná domácnost utratí až desítky tisíc ročně. Obzvlášť v dnešní době je šetření s elektřinou velmi diskutované téma. Stačí přitom změnit pár běžných návyků a účet bude hned o pár tisíc nižší. Jak na to?
Nikdy nezapomínejte na pokličky
Ačkoli se právě tato rada může zdát jako hloupost, udělá větší rozdíl, než si myslíte. Poklička totiž udrží v hrnci teplo, ale zároveň nevpustí zvenku chladný vzduch, který by vaření prodlužoval. Budete tak mít uvařeno rychleji za použití menšího množství elektrické energie.
Pokličky vám také udrží pokrm déle teplý a nebudete ho muset znovu ohřívat. Pokud chcete ušetřit ještě o něco více, zkuste plotýnku vypnout chvíli předtím, než bude jídlo hotové. Stejně chvíli trvá, než vychladne, a jídlo vám tak krásně dojde bez plýtvání energiemi.
Nádobí i hořák vybírejte pečlivě
I na velikosti hrnce a hořáku záleží. Nejenže byste měli vybrat nádobí, které je velikostně vhodné na množství ohřívaného jídla, ale měli byste použít i hořák vhodný pro velikost hrnce. Právě to vám zaručí největší efektivitu a rychlost přípravy, za což vám vaše peněženka určitě poděkuje.
Také vždy zvažte, jak velké množství jídla či vody opravdu potřebujete ohřát. Je totiž zbytečné ohřívat celý kastrol několika litrů polévky, když si z ní chcete dát pouze jednu malou misku. Právě tyto malé změny udělají výsledně obrovský rozdíl.
I čistota hraje obrovskou roli
Nejspíš si říkáte, proč by vás měla zajímat čistota, když jde o spotřebu elektřiny. Odpověď je ale jednoduchá. Čistý sporák zkrátka lépe funguje. Pokud máte plotýnky zaneřáděné, budou mít špatný kontakt s hrnci a bude se na nich leda tak rozpalovat špína. Celý proces bude trvat déle a z okna vyhodíte zbytečně spoustu peněz. Stačí přitom po každém použití sporák setřít houbičkou.
Zdroj: https://sassytownhouseliving.com/electric-stove-cooking/