Alobal může ohrožovat zdraví. Vyplatí se nahradit ho neškodnými alternativami
Pro mnohé z nás je těžké představit si vaření a pečení bez pomoci hliníkové fólie. Ukazuje se ale, že její používání je zdraví škodlivé. Světová zdravotnická organizace před ní varuje. Tento populární výrobek ale můžete nahradit jiným.
Koncentrace překračuje normy
Dobře funguje při grilování, pečení zeleniny, masa nebo ryb. Pro někoho je obtížné představit si, že alobal nebude mít v kuchyni k dispozici. Používá se i na balení sendvičů nebo pokrmů vkládaných do chladničky. Podle Světové zdravotnické organizace ale při pečení a vaření do potravin zabalených ve fólii proniká hliník v dávce, která překračuje přípustné normy.
Fólie škodí zdraví
Ačkoli téměř 95 % hliníku vyloučíme močí, při konzumaci ve velkém množství se může hromadit v játrech, v mozku, ve svalech nebo v kostech. Přebytečný hliník vede k blokování přenosu nervových podnětů, destrukci vláken míchy a mozkové kůry a dysfunkci enzymů. Může se objevit anémie, alergie nebo demence. Velké koncentrace hliníku se nacházejí v mozkové tkáni u lidí s Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou. Při používání hliníkové fólie a při skladování kyselých a kořeněných produktů se uvolňují škodlivé hliníkové soli. Proto není vhodné ve fólii péct a grilovat a používat přitom citron.
Vhodné alternativy
K pečení používejte raději klasické pekáče a ke grilování grily z nerezové oceli. Plech na pečení vyložte pečicím papírem nebo namažte tukem. Pro balení sendvičů jsou alternativou papírové sáčky nebo ubrousky. Můžete také použít speciální plastové boxy, ale jenom ty s označením „Bisfenol A free“ nebo „BPA free.“ To znamená, že neobsahují bisfenol A, chemickou sloučeninu, jejíž dlouhodobé vstřebávání přináší například hormonální poruchy. Místo fólie balte potraviny do voskových obalů. Jde o kusy bavlněné tkaniny namočené ve včelím vosku a přísadách, jako je jojobový olej, který jim dodává pružnost.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/aluminum-foil-cooking