Cubes Sugar Sugar Sand Dark Gray Background

Bílý cukr neprospívá nikomu. Nahraďte ho a oslaďte si život zdravě

Je obecně známo, že bílý cukr je velmi rozšířený. Přidává se i do nejrůznějších těst, krémů a cukrovinek. Přitom tělu nijak neprospívá. Dokonce si na něm můžeme vytvořit závislost. Čím ho tedy lze v jídelníčku nahradit?

Přírodní suroviny, které skvěle nahradí bílý cukr

Zavrhněte nezdravý bílý cukr a zkuste jej nahradit těmito surovinami:

  • Melasa: jedná se o hustý a tmavý sirup, kterým lze dosladit nejen těsta, ale také oblíbené nápoje. Vyrábí se z cukrové třtiny.
  • Rýžový slad: podobá se svou konzistencí i vzhledem klasickému včelímu medu. Je však méně sladký. Dokonale doplní například asijské pokrmy.
  • Med: důležité je v tomto ohledu skutečně vybírat přírodní včelí. Některé produkty tohoto typu jsou totiž jakýmisi náhražkami medu. Hodí se do omáček, nápojů i marinád.
  • Javorový sirup: má velmi příjemnou vůni i chuť. Je méně kalorický než bílý cukr a med. S oblibou se používá k ochucení lívanců i palačinek.
  • Datlový sirup: je vynikající do jogurtů a také ke slazení koktejlů. Použít jej můžete i do těsta na koláče.
  • Třtinový cukr: je to nerafinovaný cukr, který je skvělou alternativou ke slazení nápojů i sladkých těst.
  • Agávový sirup: je skvělý k slazení jak teplých, tak i studených nápojů, protože je dobře rozpustný ve vodě.
Zdroj obrázku: Freepik

Další možné produkty, kterými lze sladit místo bílého cukru

Pokud jste ještě nevyzkoušeli ke slazení manukový med, rozhodně byste to měli napravit. Tento produkt se vyrábí z nektaru květů stromu zvaného balmín metlatý. Jeho původ lze hledat až v dalekém Novém Zélandu. Tento přírodní zázrak má kromě jiného antibakteriální vlastnosti. Za zkoušku stojí i stévie sladká, kterou mohou sladit i ti, kteří drží dietu. Neobsahuje v podstatě žádné kalorie. Jedná se o léčivou a exotickou rostlinu, z které se zpravidla vyrábí sirupy.

Zdroj: https://www.biggerbolderbaking.com/how-to-substitute-sugar/