Bílý cukr neprospívá nikomu. Nahraďte ho a oslaďte si život zdravě
Je obecně známo, že bílý cukr je velmi rozšířený. Přidává se i do nejrůznějších těst, krémů a cukrovinek. Přitom tělu nijak neprospívá. Dokonce si na něm můžeme vytvořit závislost. Čím ho tedy lze v jídelníčku nahradit?
Přírodní suroviny, které skvěle nahradí bílý cukr
Zavrhněte nezdravý bílý cukr a zkuste jej nahradit těmito surovinami:
- Melasa: jedná se o hustý a tmavý sirup, kterým lze dosladit nejen těsta, ale také oblíbené nápoje. Vyrábí se z cukrové třtiny.
- Rýžový slad: podobá se svou konzistencí i vzhledem klasickému včelímu medu. Je však méně sladký. Dokonale doplní například asijské pokrmy.
- Med: důležité je v tomto ohledu skutečně vybírat přírodní včelí. Některé produkty tohoto typu jsou totiž jakýmisi náhražkami medu. Hodí se do omáček, nápojů i marinád.
- Javorový sirup: má velmi příjemnou vůni i chuť. Je méně kalorický než bílý cukr a med. S oblibou se používá k ochucení lívanců i palačinek.
- Datlový sirup: je vynikající do jogurtů a také ke slazení koktejlů. Použít jej můžete i do těsta na koláče.
- Třtinový cukr: je to nerafinovaný cukr, který je skvělou alternativou ke slazení nápojů i sladkých těst.
- Agávový sirup: je skvělý k slazení jak teplých, tak i studených nápojů, protože je dobře rozpustný ve vodě.
Další možné produkty, kterými lze sladit místo bílého cukru
Pokud jste ještě nevyzkoušeli ke slazení manukový med, rozhodně byste to měli napravit. Tento produkt se vyrábí z nektaru květů stromu zvaného balmín metlatý. Jeho původ lze hledat až v dalekém Novém Zélandu. Tento přírodní zázrak má kromě jiného antibakteriální vlastnosti. Za zkoušku stojí i stévie sladká, kterou mohou sladit i ti, kteří drží dietu. Neobsahuje v podstatě žádné kalorie. Jedná se o léčivou a exotickou rostlinu, z které se zpravidla vyrábí sirupy.
Zdroj: https://www.biggerbolderbaking.com/how-to-substitute-sugar/