Red Raspberries Fruit

Čerstvé ovoce dodá tělu vitamíny a vlákninu. Některé oblíbené druhy si mohou dopřát i diabetici

Diabetici si musí zvyknout na život s velkým množstvím zákazů. Diabetes není tolerantní, ale mimořádně zákeřná nemoc. Nelze ji podceňovat, neboť následky mohou být velmi vážné. Léto se rychle blíží, stejně jako sezóna různého ovoce, na které se celý rok těšíme. Diabetici si však i v tomto období musí dávat pozor.

Moderní pohroma

Nadváha a obezita se staly vážným sociálním problémem. Nemluvíme o estetickém aspektu, ale o zdravotních následcích. Nadměrná tělesná hmotnost je zátěž, kterou musí nést hlavně kosti a klouby. S nadměrnými „zavazadly“ si musí poradit i srdce a celý trávicí systém. Nadváha s obezitou narušují metabolismus, včetně metabolismu uhlohydrátů, a predisponují k rozvoji inzulínové rezistence a diabetu 2. typu.

Léto přispívá k mnoha stravovacím přešlapům. Bohužel jídlo kromě své výživové funkce hraje i důležitou hédonistickou roli, jinak řečeno přináší nám potěšení. Pro podporu klimatu je však důležité myslet na umírněnost. Existuje mnoho letních pochoutek, které by diabetici neměli, a dokonce nesmějí konzumovat.

Zdroj obrázku: Freepik

Dovolené letní pochoutky pro diabetiky

Na červené, sladké jahody se těšíme celou zimu. Jahody mají vysoký obsah vlákniny a drobná semena, která dráždí stěny trávicího traktu, zlepšují metabolické procesy a střevní tranzit. Vláknina, i když není živina, ale balastová látka, je obzvláště důležitá v procesu metabolizace sacharidů. Přítomnost vlákniny v menu snižuje uvolňování glukózy a inzulínu, chrání před rozvojem inzulínové rezistence a diabetu typu 2. Jahody samozřejmě obsahují fruktózu, a tak je diabetici musí jíst s mírou.

Rybíz má nízký obsah fruktózy, což je obrovskou výhodou pro diabetiky. Obsahuje prospěšnou vlákninu, množství vitamínů a minerálů. Při řešení zácpy stojí za to sáhnout po červené odrůdě. Diabetici by měli sáhnout i po druzích ovoce jako třešních, ostružinách, angreštu, borůvkách a malinách. Tyto druhy mají nízký obsah fruktózy, ale vysokou nutriční hodnotu a velký obsah vlákniny.

Zdroj: https://www.everydayhealth.com/type-2-diabetes/best-fruits-for-diabetes/