Chléb si vysloužil špatnou pověst zbytečně. Ten dobře vybraný má bezkonkurenční pozitiva na zdraví
Chléb patří do základu jídelníčku mnoha lidí. Není nic neobvyklého dát si ho k snídani, svačině nebo i večeři. Je to rychlé jídlo, ke kterému se hodí téměř vše. Oblíbený je například chléb se salámem, vajíčky nebo nasladko s džemem. Navzdory jeho popularitě začíná jeho pověst získávat i tmavou stránku.
Eliminace v dietě
Z roku na rok se vynořuje stále více diet, které nám mají pomoci s naší váhou. Mnoho lidí kvůli tomu vylučuje obilné produkty a sacharidy. Myslí si, že to může být základem pro získání pevného zdraví nebo štíhlé postavy. Ještě nedávno přitom chléb patřil mezi důležité příčky v potravinové pyramidě.
Dnes se styl potravinové pyramidy velmi změnil, i když stále existují odborníci na výživu, kteří výhody chleba nezatracují. Chléb dokáže být zdrojem celých zrn. Tím pádem může být součástí vyvážené stravy a s vhodným obsahem sacharidů je dobrý pro zdraví. Výsledky odborné studie z roku 2017 ukazují, že bychom měli konzumovat dvě až tři porce celých zrn denně.
Důležitý je správný výběr
Dostatečná konzumace celých zrn dokáže zabránit cukrovce 2. typu, kardiovaskulárním onemocněním a rakovině tlustého střeva, slinivky břišní a žaludku. Nedostatek sacharidů může způsobit letargii a nedostatek energie. Většina odborníků na výživu připouští, že bychom se neměli vzdát konzumace chleba, ale důležité je vybrat ten zdravější a kvalitnější.
Nepochybně mezi nejzdravější typy patří celozrnný chléb. Ten obsahuje více vitamínů, celých zrn a vlákniny a má méně negativní vliv na hladinu cukru v krvi než jiné druhy chleba. To znamená, že i lidé s inzulínovou rezistencí po něm mohou sahat bez obav. Odborníci věří, že vždy, když je to možné, bychom měli navštívit místní malé pekárny, které s větší pravděpodobností nabídnou kvalitní a čerstvý chléb.
Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/325351