Fresh Homemade Slice Bread Knife Rustic Table

Chléb si vysloužil špatnou pověst zbytečně. Ten dobře vybraný má bezkonkurenční pozitiva na zdraví

Chléb patří do základu jídelníčku mnoha lidí. Není nic neobvyklého dát si ho k snídani, svačině nebo i večeři. Je to rychlé jídlo, ke kterému se hodí téměř vše. Oblíbený je například chléb se salámem, vajíčky nebo nasladko s džemem. Navzdory jeho popularitě začíná jeho pověst získávat i tmavou stránku.

Eliminace v dietě

Z roku na rok se vynořuje stále více diet, které nám mají pomoci s naší váhou. Mnoho lidí kvůli tomu vylučuje obilné produkty a sacharidy. Myslí si, že to může být základem pro získání pevného zdraví nebo štíhlé postavy. Ještě nedávno přitom chléb patřil mezi důležité příčky v potravinové pyramidě.

Dnes se styl potravinové pyramidy velmi změnil, i když stále existují odborníci na výživu, kteří výhody chleba nezatracují. Chléb dokáže být zdrojem celých zrn. Tím pádem může být součástí vyvážené stravy a s vhodným obsahem sacharidů je dobrý pro zdraví. Výsledky odborné studie z roku 2017 ukazují, že bychom měli konzumovat dvě až tři porce celých zrn denně.

Zdroj obrázku: Freepik

Důležitý je správný výběr

Dostatečná konzumace celých zrn dokáže zabránit cukrovce 2. typu, kardiovaskulárním onemocněním a rakovině tlustého střeva, slinivky břišní a žaludku. Nedostatek sacharidů může způsobit letargii a nedostatek energie. Většina odborníků na výživu připouští, že bychom se neměli vzdát konzumace chleba, ale důležité je vybrat ten zdravější a kvalitnější.

Nepochybně mezi nejzdravější typy patří celozrnný chléb. Ten obsahuje více vitamínů, celých zrn a vlákniny a má méně negativní vliv na hladinu cukru v krvi než jiné druhy chleba. To znamená, že i lidé s inzulínovou rezistencí po něm mohou sahat bez obav. Odborníci věří, že vždy, když je to možné, bychom měli navštívit místní malé pekárny, které s větší pravděpodobností nabídnou kvalitní a čerstvý chléb.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/325351