Piece Butter White Bowl

Domácí přepuštěné máslo je zdravé a vhodné ke smažení

Máslo je tradiční potravinou v každé domácnosti. Má mnoho využití, ale nejčastěji se používá jako příloha na chléb nebo podklad pro vytvoření jíšky či smažení. Existuje také přepuštěné máslo, jež je zdravější než tradiční máslo. Chcete vědět, proč je vhodnější a jak si můžete z tradičního másla vytvořit domácí přepuštěné máslo?

Rozdíl mezi másly

Na první pohled je zřejmý rozdíl mezi másly. Zatímco přepuštěné máslo se vyznačuje intenzivně žlutou, až zlatou barvou, tradiční máslo je spíše světlé žluté, až krémové. Rozeznat jednotlivá másla můžete také podle vůně. Přepuštěné máslo voní po oříškách, zatímco tradiční máslo voní po svém. Co se týče bezpečnosti, přepuštěné máslo je daleko vhodnější ke smažení oproti tradičnímu, které může pouštět škodlivé sloučeniny.

Zdroj obrázku: Freepik

Zdraví prospěšné přepuštěné máslo

Přepuštěné máslo je zdravé, o tom se můžete přesvědčit v následujícím výčtu zdravotních benefitů:

  • vitamíny A, B, D, E a K,
  • omega-3 a omega-9 mastné kyseliny.

Omega mastné kyseliny neutralizují negativní účinky volných radikálů, díky čemuž je oddálen proces stárnutí nebo rozvoj Alzheimerovy choroby nebo makulární degenerace. Regulují také krevní tlak a podporují nervový systém.

Přepuštěné máslo je vhodné pro lidi s alergií na bílkoviny kravského mléka. Lidé s alergií na laktózu nebo kasein se nemusí bát použít přepuštěné máslo. Vitamín K pozitivně ovlivňuje stav kostí a zubů. Další vitamíny působí pozitivně také na střevní mikroflóru, sliznice trávicího systému. Zlepšuje se také stav pleti a celkově pokožky.

Postup pro vytvoření přepuštěného másla

Pro výrobu přepuštěného másla budete potřebovat hrnec se silným dnem a čtyři kostky tradičního másla. Nakrájejte kostky másla na menší kousky a vložte je do hrnce, který zahřejte. Po rozpuštění přiveďte k varu a míchejte. Po nějaké době se může objevit bílá pěna, tu musíte sbírat. Celý proces trvá zhruba 50 minut, poté odstavte hrnec z plotny a počkejte asi hodinu. Po rozehřátí nalijte máslo pomalu do přichystaných nádob, dávejte zároveň pozor na nečistoty, které zůstaly na dně. Jakmile máslo ztuhne, je máslo připravené k použití nebo k uskladnění. Skladujte ve tmavých nádobách v lednici.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/ghee, https://my.clevelandclinic.org/health/articles/17290-omega-3-fatty-acids, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-k/, https://www.healthline.com/health/ghee-benefits-for-skin