Tee 1756497 1920

Jak na pečený čaj z podzimního ovoce

Takový hrníček teplého voňavého čaje vás v tomto podzimním období určitě potěší i zahřeje. Jeho příprava je velmi jednoduchá i nenáročná. Budete potřeba hlavně dostatek podzimního ovoce dle vaší chuti, ať máte čaj i do zásoby a vhodné koření jako je třeba skořice nebo hřebíček. Pak už se můžete pustit do přípravy i samotného experimentování. Kombinací na pečený čaj je spousta, ale můžete vycházet z tohoto receptu:

Ingredience:

  • 2 kila podzimního ovoce
  • cca 500 g–1 kg cukru
  • skořice podle chuti
  • 10 hřebíčků
  • šípky

Druhy ovoce

Na podzim je doba jablek, hrušek a švestek, ale můžete použít i například hroznové víno, klidně i sušené hrozinky, potom kousky dýně nebo jeden či dva pomeranče pro zvýraznění chuti. Ovoce může být čerstvé i mražené a lze použít v podstatě jakékoli kromě banánů.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Příprava:

Pokud se budete inspirovat receptem výše, pak jablka, hrušky a švestky nakrájejte na malé kostičky v přibližném poměru 1:1:1. Následně horkou vodou omyjte pomeranče nebo citróny, záleží na vás, co zvolíte. Hroznové víno, rozinky i šípky ponechejte v celku. Poté veškeré ovoce smíchejte v míse a dochuťte skořicí a hřebíčkem. Zasypte cukrem. Můžete použít i menší množství cukru, než je uvedeno. Je to o vašich preferencích, jak moc sladký čaj, budete chtít mít. Jestliže máte rádi čaj s příchutí alkoholu, přidejte ještě před pečením 2 dl rumu.

Pečení čaje:

Připravenou směs ovoce (kromě šípku kvůli zachování vitamínu C) nasypte na plech a pečte v troubě na 180 °C, asi 30–45 minut. Ovoce se krásně opeče, pustí šťávu a hezky rozvoní. Asi deset minut před koncem pečení potom přidejte šípky a následně vyndejte plech. Promíchejte a ještě vřelé (tedy ihned) plňte do připravených čistých sklenic. Zavíčkujte a převraťte dnem vzhůru. Až čaj vychladne, skladujte ho na temném a studeném místě. Čaj se poté podává tak, že ho do hrníčku dáte 3–4 lžičky a zalijete horkou vodou.