Green Zucchini Vegetables Wooden Background

Kečup z domácí cukety obohatí jídelníček o zajímavou chuť

Léto se pomalu blíží ke konci a právě s ním se kvapem blíží sklizeň na zahrádce. Jakkoli radostné toto období je, mohou nastat problémy s tím, že sklizenou zeleninu či ovoce nemáme jak zpracovat. Tento nešvar často nastává právě u cuket. Přitom je to ale obrovská škoda, protože cuketa je zelenina, která má velmi všestranné využití a do našeho jídelníčku se skvěle hodí. Co z cukety vyrobit, abychom těžce vypěstovanou surovinu nemuseli vyhazovat? Zkuste třeba recept na cuketový kečup.

Všestranné využití oblíbené zeleniny

Cuketa se do jídelníčku vždy hodí. Je to totiž zelenina bohatá na vitamíny, která má poměrně malý obsah kalorií. Navíc ji můžeme připravit na spoustu různých způsobů. Hodí se jak do rizot, těstovin či salátů, tak ji můžete ji hodit jen tak na pánev či ji ogrilovat. Také je ale velmi oblíbená pro své využití při pečení. Vyrobit z ní můžete cuketový chléb nebo třeba i sladké muffiny či cuketovou bábovku. Pokud chcete něco, co vám ve spíži vydrží déle, zkuste vytvořit třeba cuketový kečup.

Zdroj obrázku: Freepik

Zavařenina z cukety ve formě kečupu

Na náš dnešní recept budete potřebovat kilo a půl cukety. Tu si večer nastrouhejte společně s půl kilem cibule, osolte a nechejte uležet. Druhý den byste si pak měli všimnout, že zelenina pustila šťávu. Tu z mísy slijte a zeleninu vařte na mírném ohni asi 20 minut. Ke směsi po uplynutí doby přidejte půl hrníčku jablečného octa a stejné množství cukru. Ten můžete nahradit i jiným sladidlem, jako je například xylitol. Vše promíchejte a ještě dalších dvacet minut nechte vařit. Přidejte rajčatový protlak a koření ve formě pepře, sladké papriky a soli. Zase dvacet minut vařte, tentokrát už naposledy. Směs ochutnejte a dle potřeby dokořeňte. Dále ji stačí jen rozmixovat a nalít do sterilizovaných sklenic. Ty nechte chladnout vzhůru nohama. Kečup si můžete vychutnat třeba na pizze.

Zdroj: https://cookidoo.cz/recipes/recipe/cs/r749956