Mikrovlnka

Mikrovlnka je velký pomocník, ne vše v ní ale můžeme ohřívat

Mikrovlnná trouba neboli mikrovlnka u nás už dávno zdomácněla a většina rodin ji s větší či menší frekvencí používá. Abyste prodloužili její životnost a zachovali všechny její funkce, měli byste vědět, co do ní nepatří, protože to může přispět k jejímu poškození.

Smažená jídla a obdobná jídla s vysokým obsahem tuku

Problematika ohřevu smažených a obecně mastných jídel v mikrovlnné troubě není příliš obecně známá, ale rozhodně je lepší mikrovlnku k ohřívání tohoto typu jídel nepoužívat. Důvodem jsou obsažené tuky, které se kvůli mikrovlnám velice rychle zahřívají. V některých případech může tuk „chytit“ a k požáru je poté již jen krůček.

Zdroj obrázku: Freepik

Vejce ve skořápce

Poměrně známou skutečností je, že do mikrovlnky byste neměli k ohřevu dávat vejce, která jsou ve skořápce, a to bez ohledu na to, jestli jsou syrová, nebo již předem tepelně upravená. Důvodem je skutečnost, že nepropustný obal, který skořápka představuje, vytváří prostředí, v němž se shromažďuje tlak, který může při určité intenzitě způsobit roztržení skořápky s tím, že vejce je poté rozmetáno do všech částí trouby.

Pokrmy v obalech z polystyrenu a hliníku

Pokud je pokrm, který potřebujete ohřát, v polystyrenovém obalu, měli byste ho z obalu vyjmout a ohřát ve vhodné nádobě. Polystyren totiž při vystavení vyšším teplotám mění svou strukturu a taje a nejenže tak tedy může dojít k vylití pokrmu a zanesení mikrovlnné trouby, ale navíc i ke znehodnocení pokrmu samotného.

Zdroj obrázku: Freepik

Pokud jde o potraviny zabalené v hliníkové folii, problém představuje právě kov, který navyšuje magnetické vlny a ty mohou po určitém času způsobit v uzavřeném prostředí mikrovlnné trouby požár a explozi.

Chilli papričky

Pokud máte rádi pálivé papričky a pokrmy z nich připravované, měli byste rozhodně vědět, že papričky do mikrovlnky nepatří. Důvodem je rostlinný alkaloid kapsaicin, který způsobuje jejich pálivost a který paprika při ohřevu uvolňuje ve větším množství. Reakce může nabýt až takových rozměrů, že dojde k popálení obličeje po otevření dvířek trouby. Navíc šťáva, která je v papričkách obsažená, může mít při vystavení vyšším teplotám nepříznivé důsledky pro lidské zdraví.

Zdroj: https://www.eatthis.com/foods-to-never-microwave/