![Mikrovlnka](https://feminela.cz/wp-content/uploads/8903/mikrovlnka-je-velky-pomocnik-ne-vse-v-ni-ale-muzeme-ohrivat.jpg)
Mikrovlnka je velký pomocník, ne vše v ní ale můžeme ohřívat
Mikrovlnná trouba neboli mikrovlnka u nás už dávno zdomácněla a většina rodin ji s větší či menší frekvencí používá. Abyste prodloužili její životnost a zachovali všechny její funkce, měli byste vědět, co do ní nepatří, protože to může přispět k jejímu poškození.
Smažená jídla a obdobná jídla s vysokým obsahem tuku
Problematika ohřevu smažených a obecně mastných jídel v mikrovlnné troubě není příliš obecně známá, ale rozhodně je lepší mikrovlnku k ohřívání tohoto typu jídel nepoužívat. Důvodem jsou obsažené tuky, které se kvůli mikrovlnám velice rychle zahřívají. V některých případech může tuk „chytit“ a k požáru je poté již jen krůček.
![](https://feminela.cz/wp-content/uploads/mikrovlnka-je-sice-uzitecna-nektere-potraviny-ale-meni-v-nebezpecne-jedy.jpg)
Vejce ve skořápce
Poměrně známou skutečností je, že do mikrovlnky byste neměli k ohřevu dávat vejce, která jsou ve skořápce, a to bez ohledu na to, jestli jsou syrová, nebo již předem tepelně upravená. Důvodem je skutečnost, že nepropustný obal, který skořápka představuje, vytváří prostředí, v němž se shromažďuje tlak, který může při určité intenzitě způsobit roztržení skořápky s tím, že vejce je poté rozmetáno do všech částí trouby.
Pokrmy v obalech z polystyrenu a hliníku
Pokud je pokrm, který potřebujete ohřát, v polystyrenovém obalu, měli byste ho z obalu vyjmout a ohřát ve vhodné nádobě. Polystyren totiž při vystavení vyšším teplotám mění svou strukturu a taje a nejenže tak tedy může dojít k vylití pokrmu a zanesení mikrovlnné trouby, ale navíc i ke znehodnocení pokrmu samotného.
![](https://feminela.cz/wp-content/uploads/pecujte-o-sve-zdravi-i-v-dobe-pandemie-zakladni-navyky-udrzi-telo-i-mysl-v-kondici.jpg)
Pokud jde o potraviny zabalené v hliníkové folii, problém představuje právě kov, který navyšuje magnetické vlny a ty mohou po určitém času způsobit v uzavřeném prostředí mikrovlnné trouby požár a explozi.
Chilli papričky
Pokud máte rádi pálivé papričky a pokrmy z nich připravované, měli byste rozhodně vědět, že papričky do mikrovlnky nepatří. Důvodem je rostlinný alkaloid kapsaicin, který způsobuje jejich pálivost a který paprika při ohřevu uvolňuje ve větším množství. Reakce může nabýt až takových rozměrů, že dojde k popálení obličeje po otevření dvířek trouby. Navíc šťáva, která je v papričkách obsažená, může mít při vystavení vyšším teplotám nepříznivé důsledky pro lidské zdraví.
Zdroj: https://www.eatthis.com/foods-to-never-microwave/