
Mýty o čokoládě z ní dělají nezdravou sladkost, ve skutečnosti může tělu výrazně prospívat
Čokoláda patří na celém světě k velice oblíbených sladkým pochoutkám a není divu, že výroba čokolády představuje skutečné gigantické odvětví potravinářského průmyslu. Každý rok se na světě zkonzumuje odhadem 7,2 mil. tun čokolády.
Pokud i vy patříte mezi ctitele této pochoutky a poté, co si ji dopřejete, vás trápí špatné svědomí, zejména kvůli štíhlé linii, neměli byste na sebe být tak přísní. Ukazuje se totiž, že rozumné množství opravdu kvalitní čokolády vám může dokonce prospět, protože čokoláda obsahuje překvapivé množství pozitivně působících látek. Podle některých výzkumů je jich až 300 a stále se pracuje na extrahování těch nejúčinnějších.

Ochrana mozku a srdce
Kvalitní čokoláda, obsahující alespoň 70 až 80 % kakaa, má při pravidelné konzumaci podle poslední vědecké studie vliv na snížení rizika vzniku mozkové příhody i kardiovaskulárních onemocnění. Stačí přitom sníst kousek čokolády dvakrát týdně. Snížení rizika vzniku těchto závažných onemocnění v důsledku působení čokolády přitom není nijak marginální, představuje 30 až 40 %.
Téměř zázračné účinky
Možná by vás ani nenapadlo, že kousek čokolády vám může pomoci i při bolestech hlavy. K tomu napomáhá schopnost čokolády vyvolat produkci endorfinů a serotoninu.
Z celé řady pozoruhodných látek, které čokoláda obsahuje, lze uvést například
- kofein a theobromin, které mají povzbuzují účinky a dodají tělu energii
- vitamin B, resp. několik zástupců skupiny B, které podporují činnost nervové soustavy a také metabolismus
- vitamin E, který pozitivně působí na imunitní systém
- železo, které je nezbytné pro podporu krvetvorby
- měď, která chrání srdce a cévy a reguluje srážlivost krve
- hořčík, který podporuje mentální a emociální vyrovnanost a brání vzniku křečí
- draslík, který zmírňuje hypertenzi, a
- flavonoidy, které chrání cévní systém a srdce.

Nevzdávejte se čokolády
Jak sami vidíte, kvalitní čokoláda představuje skutečný koktejl látek důležitých pro lidské zdraví. Někteří odborníci na výživu ji označují dokonce jako superpotravinu. Neměli bychom se jí tedy zcela zříkat, a to nejen pro její složení, ale také proto, že její konzumace vyvolává v člověku také pocit spokojenosti a štěstí. Jen je třeba jíst čokoládu s mírou a vybírat rovněž takovou, která nebude pouze plná cukru.
Zdroj: storeinsider.hu, Autorský text