Hand Young Man Holding Glass Wine Served Table During Toast Festive Family Dinner Thanksgiving Day

Nebezpečné trans tuky se v potravinách dobře skrývají. Většina lidí jich konzumuje nebezpečné množství

Rostlinné oleje jsou ve většině případu pro lidské tělo zdravé. Je to sice pravda, ale mohou podstoupit proces zvaný kalení. Tím se jejich vlastnosti mohou změnit a začnou tělu škodit. Proto je dobré vědět, co to kalení vlastně je a čím je pro tělo nebezpečné. Komu škodí trans tuky nejvíce?

Kalením se do olejů přidává vodík a vystavují se vysokým teplotám

Jestli chcete vědět, komu nejvíce škodí trans tuky, čtěte dále. U zdravých lidí nemusí nastat ty nejhorší problémy, ale velmi záleží na tom, jakou kdo má imunitu. Zvyšuje se hladina špatného cholesterolu, snižuje se naopak ten dobrý. Zvýší se tím riziko vzniku mrtvice, infarktu nebo dalších srdečních onemocnění.

Trans tuky jsou škodlivé zvlášť pro lidi, kteří mají vyšší riziko srdečního onemocnění. Pokud jste prodělali mrtvici, dávejte si pozor na to, co konzumujete. Pokud je budete konzumovat často, můžete si zvýšit hladinu cukru v krvi, což opět povede ke zdravotním problémům, jako je cukrovka. Pokud jste diabetik nebo máte vysokou hladinu cukru, trans tukům se vyhněte.

Zdroj obrázku: Freepik

Mnoho z nás překračuje doporučenou denní dávku transmastných kyselin

Bezpečná denní dávka trans tuků jsou 2 gramy, ale spousta lidí tuto hranici překračuje, čímž si zadělává na problémy. Hydrogenovaný olej patří mezi základní složky potravin. Používá se jako základ na dorty, krekry a další sladkosti. Najdete ho také ve slaných brambůrkách, popcornu nebo polotovarech.

Některé státy musí označovat trans tuky na etiketách na potravinách. Pokud tedy uvidíte, že daný výrobek obsahuje ztužený nebo cukrářský tuk, nekupujte ho. Raději si dejte tu práci a najděte produkty, které tyto tuky neobsahují. Sladkosti a cukrovinky si raději dělejte doma, protože tak víte, co do dezertu dáváte. Chraňte svoje zdraví a věnujte pár minut času sledováním potravin.

Zdroj: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/trans-fat/art-20046114