Ovesné produkty podpoří zdraví celého těla. Vyhýbat se jim nemusí ani lidé při dietě

Oves patří mezi obilniny a důvodů pro jeho pěstování je více. Důležité je samozřejmě zrno, ale oves se využívá také jako krmivo pro hospodářská zvířata, zejména koně, a to ve formě píce i šrotu. Oves působí blahodárně na lidské zdraví, a pokud se s jeho pozoruhodnými účinky seznámíte, jistě ho do svého jídelníčku budete zařazovat pravidelně.

Oves je funkční

Když se o nějaké potravině řekne, že je funkční, znamená to, že má pozitivní vliv na lidské zdraví. Ve srovnání s jinými běžnými obilovinami, tedy zejména pšenicí, žitem, kukuřicí, ječmenem a rýží, obsahuje více minerálních látek, zejména hořčíku, manganu, železa a fosforu. Pokud jde o tuk, i toho je v ovsu více než v ostatním obilovinách, ale působí blahodárně díky správnému poměru obou hlavních druhů mastných kyselin.

Čtěte také:  Jak na migrény, revma a celkové očištění organismu?

Již v rané historii byl oves pokládán za pokrm bohů a tvořil významný podíl ve stravě válečníků. Lidé totiž již dávno přišli na to, že ovesná mouka a kaše dovedou na dlouho zasytit a zajistit dostatek potřebné energie.

Zdroj obrázku: Freepik

Oves je blahodárný pro zdraví

Oves jsme zvyklí vnímat pouze jako chutnou součást našeho jídelníčku, protože kromě různě hrubých vloček z něj lze připravovat také například kaše, palačinky, lívance a sušenky a k dostání jsou také ovesné mléčné produkty, tedy mléko a smetana.

Konzumace produktů z ovsa pomáhá optimalizovat hladinu krevního tlaku a chrání tělo proti arterioskleróze. Účinně také snižuje hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi, protože brání střevům v jeho vstřebávání a odvádí jej z těla.

Čtěte také:  Bílý zabiják se schovává úplně ve všem. Číst štítky mnohdy nestačí

Na ovsu je skvělé také to, že neobsahuje lepek, což ocení zejména lidé trpící celiakií, ale i ti, kteří se lepku vyhýbají z jiných, například redukčních důvodů. I tak by ale celiaci měli oves konzumovat jen v rozumné míře, protože obsahuje látky, které mohou u části z nich vyvolat podobné obtíže jako lepek.

Tajemstvím skutečnosti, že nás oves tak snadno a rychle zasytí, je vláknina, kterou obsahuje, a to jak rozpustná, tak nerozpustná. Navíc, oves je velice přínosný pro zdraví střevní mikroflóry a pomáhá při různých trávicích potížích, například vředech nebo gastritidě.

Lidé, kteří do svého jídelníčku pravidelně zařazují oves, vám také jistě potvrdí, jak příznivě působí na jejich imunitní systém a také nervovou soustavu, kdy brání rozvoji depresí, nespavosti a celkové únavy.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/9-benefits-oats-oatmeal