Pampeliška není pouhý plevel. Její léčivé účinky potěší pacienty s cukrovkou i ty, kteří hubnou

Všichni ji známe – je to rostlina, která má kulaté výrazné květy, a rádi z ní vyrábíme věnce na hlavu. Je to květina, kterou zahradníci považují za plevel, protože se velmi rychle množí a je těžké ji ze zahrady vyhnat. Kromě toho ale obsahuje látky, které jsou prospěšné pro naše tělo, a rozhodně bychom na ni neměli zapomínat, pokud si chceme ulevit od některých nemocí. Vyrobit si můžete například mast nebo sirup, který využijete v případě nachlazení.

Jak pampelišku správně konzumovat?

Pampeliška patří mezi rostliny, které poznáte na první pohled. Její semena se mohou dostat až půl kilometru od mateřské rostliny a je to velmi rychlý způsob, jak se rostlina může množit. Pampelišku si můžete snadno splést s jejím jiným druhem, ale pokud se zadíváte na stonek, budete hned vědět, jestli máte tu správnou.

Pampeliška je skvělou rostlinou, která může pomoci například trávicímu systému. Stimuluje játra a také se využívá k jejich léčbě. Působí příznivě také proti rakovině, protože zabráňuje šíření rakovinných buněk. Můžete si z ní vyrobit mast, kterou zahojíte drobné ranky na kůži. Obklady jsou velmi oblíbené u starších lidí, kteří vědí, jak pampelišku využít. Mast získáte spojením pampelišky a včelího vosku.

Čtěte také:  Sůl prokazatelně organismu škodí, ale v určité míře je pro tělo důležitá
Zdroj obrázku: Freepik

Pampeliška vyčistí krev a také zbaví nadbytečných kilogramů

Pampeliška pomůže v boji proti cukrovce. Je vhodná pro diabetiky, obsahuje inulin, který zpomaluje vstřebávání cukru do těla. Jestliže do svého jídelníčku zařadíte pampelišku, rozhodně neuděláte chybu, protože reguluje nadměrnou chuť k jídlu a vaše kilogramy budou rychle mizet. Také vám pomůže vyčistit krev a celý organismus.

Není ale vhodná pro každého. Pampelišku a produkty z ní by neměli užívat lidé, kteří mají alergii, nebo ti, kteří trpí na překyselení žaludku. Může dojít také k selhání ledvin. Těhotné a kojící ženy by se jí také měli vyhnout.

Zdroj: https://www.almanac.com/dandelion-health-benefits