Beef Steak Fresh Raw Beef Steak With Fork Rosemary Vacuum Black Plastic Pack Black Stone Background Vacoom Package Top View Mockup Design Idea

Podložka u baleného masa má tři důležité funkce. Při rozbalování je nutné dát dobrý pozor

Jistě si každý, kdo někdy kupoval maso, všiml podložky, která je na dně balení. Vyskytuje se v klasické krabičce s masem, ale též ve vakuovaných masných výrobcích s čerstvým masem. Většina konzumentů nevěnuje této části balení žádnou pozornost a jednoduše podložku vyhodí. Samozřejmě, po otevření balení již nemá tato vložka žádnou funkci. Ale proč ji vlastně výrobci do balení vkládají a k čemu slouží? Proč je nutné ji odstranit a nedopustit, aby se dostala do pánvičky při smažení řízků?

K čemu slouží?

Objevuje se u všech typů prodávaných mas, u kuřecího, hovězího i vepřového, která se prodávají v syrovém stavu. Řeč je o vložce, která bývá pórovitá a má povětšinou bílou barvu. Jedná se o savý materiál a mezi odborníky se používá název absorpční vložka, protože to je její základní funkce. Má nasávat přebytečnou tekutinu, která se v balení objevuje. Kromě sací funkce má i další vlastnosti, o kterých nemívají spotřebitelé žádné povědomí, přitom jsou zárukou čerstvého a chutného masa.

Zdroj obrázku: Freepik

Funkce podložky v baleních s masem

Výrobci vkládají absorpční vložky ze tří důvodů. Jak již bylo zmíněno, základní funkce je absorbování přebytečné vlhkosti, která se může v balení objevit. Kromě toho saje krev, která se uvolňuje z masa, aby maso déle vydrželo čerstvé, což souvisí s druhou vlastností. Absorpcí tekutin se zamezuje rozšiřování a množení patogenů a bakterií, maso je déle použitelné, než by tomu bylo bez její přítomnosti. Antibakteriální funkce souvisí též s poslední, kterou je estetická. Nakupující totiž touží po čerstvém a chutném mase a vybírají podle vzhledu. Těžko by tak zakoupili balení, kde by maso plavalo ve vlastní šťávě nebo v krvi.

Pozor při ohřevu

Jsou lidé, kteří vůbec nevěnují pozornost rozbalování masa a použijí jej tak, jak je. To je samozřejmě chyba, protože vložka vyrobená ze silikagelu nebo celulózy s vrstvou polyethylenu není určená ke konzumaci. Zatímco při dotyku s jinými potravinami se nic nestane, problém může nastat při kontaktu s horkými nebo vařícími, protože se z těchto materiálů mohou uvolňovat nebezpečné sloučeniny. Absorpční vložka, která nechtěně spadne do pánvičky, může zcela znehodnotit pokrm, proto je nutné dbát na její včasné odstranění ještě před úpravou masa.

Zdroj: https://www.myrecipes.com/summer-grilling/meats/meat-packaging-absorbent-pad