Pořádný kuřecí vývar dodá síly, na ten nejlepší se vyplatí si počkat
Ať je venku zima, nebo parné léto, nikdy není nic lepšího než si dopřát výborný kuřecí vývar. Kuřecí vývar je vhodné vařit o víkendu, kdy si na něm pochutná celá rodina. Tato posilující polévka nejen vyživuje tělo, ale také podporuje dobrou náladu a příval nové energie. Jak říkaly naše babičky: „polévka je grunt, maso je špunt“.
Sem s tím vývarem!
Kuřecí vývar se nepodává jen nemocnému, i zdravý člověk by ho měl mít standardně ve svém jídelníčku. Kuřecí vývar lze v kuchyni využít mnoha způsoby. Nejen, že je dobrý jen jako polévka, ale dá se použít i jako přísada do mnoha jiných receptů. Jistě jste už na něj narazili při přípravě omáček nebo rizota. Překvapilo by vás, jak může obyčejný vývar člověka zasytit. Zvláště pokud do něj přidáte velkou porci nudlí (nebojte se použít i čínské nudle). Pokud se tedy chcete pořádně najíst a nechce se vám složitě vařit, sáhněte po kuřecím vývaru!
Silný vývar má svá pravidla
Abyste uvařili lahodný vývar, potřebujete nejdříve dobré maso. Vyhněte se velkoobchodům a zajděte přímo za svým řezníkem, který vám doporučí to nejlepší maso. To by nemělo být ze staré slepice, ideální věk je asi od 2 do 4 let. Takové maso je ideální pro přípravu bohatého a aromatického kuřecího vývaru, protože se dokáže vařit celé hodiny a dostane do vývaru jen to nejlepší. V ideálním případě budete potřebovat celé kuře, ale pokud vám postačí jen obyčejná porce, nakrájejte kuře na kousky (stehna, křídla atd.) a pěkné maso (jako prsa) uschovejte do mrazáku na příště.
Vaření prostě trvá
Maso je nejlépe vařit po velmi dlouhou dobu, minimum jsou 3 hodiny. Zapomeňte ale na to, že maso bude celou dobu ve varu. Ideálně použijte tu nejmenší plotýnku, která bude navíc ztlumená. Jakmile se na hladině utvoří pěna, odeberte ji, aby vývar zůstal krásně průhledný. Nezapomeňte taky v polovině vaření přihodit zeleninu. Pokud ji v polévce nesnášíte, nebojte se, můžete ji na konci vaření vyhodit. Vše potřebné se totiž do vývaru již dostalo. Když už bude po všem tom vaření vývar konečně na talíři, můžete si jej libovolně dochutit. Pokud máte rádi změnu, zkuste sáhnout třeba po sójové omáčce nebo chilli.