Grilled Beef Steaks With Spices Herbs Bbq Outdoorai Generative

Při dodržení několika pravidel se grilované jídlo vždy podaří

S prvními teplejšími dny konečně začala grilovací sezóna. Při přípravě grilovaných pokrmů je ale důležité nedělat základní chyby. Bohužel mnoho lidí se těchto chyb dopouští opakovaně, což negativně ovlivňuje kvalitu výsledného jídla.

Špatné nastavení grilu je jednou z nejčastějších chyb

Jednou z chyb při grilování je nesprávné nastavení teploty. To má často za následek nerovnoměrně uvařené jídlo. Příliš vysoká teplota vede k připálení masa, zatímco uvnitř zůstává syrové. Na druhou stranu příliš nízká teplota znamená, že vaření bude trvat mnohem déle. Je také důležité na gril pokládat maso pokojové teploty, a ne přímo z lednice.

Další častý problém představují špinavé rošty. Znečištěný grilovací rošt může způsobit nejen nepříjemnou chuť, ale také zvýšit riziko připálení pokrmu. Olej se rychle začne připalovat a vytváří nepříjemný zápach. Nezapomeňte proto gril po každém použití důkladně vydrhnout. Zabráníte tak připalování jídla v budoucnu.

Zdroj obrázku: Freepik

I samotný proces grilování s sebou může nést mnohé chyby

Příliš časté obracení jídla může způsobit vysušení masa nebo rozpadnutí zeleniny. Pro dosažení rovnoměrně propečených pokrmů stačí kousky jednou nebo dvakrát převrátit. Nezapomeňte také umístit jídlo do vhodné výšky nad ohněm a pravidelně kontrolovat jeho stav. Vyvarujte se také toho, aby na mase zůstalo příliš mnoho tuku, který může způsobit žaludeční nevolnosti. Před vložením na gril je proto lepší z masa oříznout přebytečné tučné kousky.

Nesprávná doba grilování může zase mít za následek nedopečené nebo spálené jídlo. Je důležité vědět, jak velkou přípravu konkrétní druh masa, ryby nebo zeleniny vyžaduje. Pamatujte také, že ryby vyžadují méně času. Sundávejte je proto z grilu dříve než maso nebo zeleninu. Kontrolujte také intenzitu plamenů, aby nedošlo k připálení jídla.

Vyhněte se také grilování příliš tenkých kusů masa, které mohou s prodlužující se dobou vaření ztratit svůj objem, což je způsobeno ztrátou vody. To pak často končí tím, že jídlo spadne do ohně a vám zůstanou jen oči pro pláč. Abyste této situaci předešli, nakrájejte silnější kusy a použijte grilovací plechy. Před položením na gril se také vyhněte předběžnému opékání masa. Nepřinese to žádné výhody a maso ztratí svou šťavnatost. Nikdy nepoužívejte stejné nádobí a talíře pro syrové a vařené maso. Tímto způsobem se vyhnete riziku infekce nebezpečnými bakteriemi, jako je salmonela.

Zdroj: https://www.allrecipes.com/article/common-grilling-mistakes/