Saucepan Standing Oven Close Up Selective Focus

Připálený hrnec vyčistí jedlá soda a ocet

Při vaření v kuchyni je třeba, aby byl člověk stále ve střehu a sledoval, co se děje na sporáku. Stačí chvilka nepozornosti, aby se připálil hrnec, kastrol či pánev. To nikomu neudělá radost, protože připálenina obvykle nejde jednoduše odstranit. Můžete na ni vzít domácí prostředek, který v kuchyni určitě najdete.

Studenou vodu ne

Jestliže se vám stalo, že jste hrnec připálili, nikdy byste do něj neměli nalévat studenou vodu. Došlo by k teplotnímu šoku, jenž by mohl povrch nádobí nevratně poškodit. Pokud byste nalili studenou vodu do rozpáleného tuku, začal by prskat, což může být dost nebezpečná situace. Správným postupem je vypnout sporák a připálené nádobí odstavit pryč. Necháte ho vychladnout a teprve potom můžete začít s čištěním.

Bez kartáčů a chemie

Je běžným postupem, že na připáleninu vezmete hrubý kartáč a začnete ji drhnout. Případně použijete některý z chemických čisticích prostředků, které práci zjednoduší. V minulosti je lidé neměli k dispozici a museli si vystačit s tím, co měli po ruce. A bylo to také účinné. Tak proč to nevyzkoušet i v dnešní době?

Zdroj obrázku: Freepik

Jedlá soda pomůže

Univerzálním prostředkem, který by v kuchyni nikdy chybět neměl, je jedlá soda. Účinkuje proti mastnotě, pohlcuje pachy a odstraňuje i připáleniny. Stačí ji do vychladlého připáleného hrnce nasypat a zalít teplou vodou. Roztok se nechá aspoň půl hodiny působit, aby se připálenina odlepila ode dna a lépe pak šla dolů. Odstranit půjde hadříkem nebo drátěnkou či kartáčem snadněji a rychleji.

Účinný je i ocet

Jestliže sama jedlá soda je na připáleninu slabá, lze použít ještě ocet, který k ní přidáte. Obě látky vytvoří pěnu, která je velmi účinná. Necháte ji působit minimálně jednu hodinu a pak hrnec, kastrol nebo pánev vyčistíte pod tekoucí vodou. Tato metoda je ekologická a nijak drahá. Ocet i jedlá soda bývají v domácnostech běžně k dispozici.

Zdroj: https://www.armandhammer.com/articles/how-to-clean-a-burnt-pan