Banana Smoothie With Milk Banana Oatmeal

Probiotika udržují celé tělo v rovnováze. Nejlépe je doplní domácí fermentované potraviny

Probiotika obsahují některé potraviny, které bychom měli zařadit do svého jídelníčku a pravidelně je konzumovat. Probiotika zajistí lepší zdraví a také díky nim bude silnější náš imunitní systém a lépe si poradí s různými nemocemi.

Co jsou to vlastně probiotika?

Probiotika obsahují aktivní kultury, které si můžete vyrobit i sami doma, protože potraviny stačí jen fermentovat. Střeva pak budou plná bakterií, které jsou ale pro naše zdraví nezbytné a tělo bude lépe přijímat živiny a snadněji se zbavovat nežádoucích prvků. Fermentovat můžete známé okurky nebo zelí, což je velmi oblíbené, ale také jinou zeleninu, například mrkev, ředkvičky nebo kedlubnu.

Nakládat se může také ovoce, v Maroku jsou známé naložené citrony. Nebojte se ochutnávat nové chutě, možná v nich najdete právě svou oblíbenou. Správná funkce střev dělá dobře nejen našemu tělu, ale podle vědců dokonce může ovlivnit naši náladu. Pokud se naše přirozená bakteriální flóra naruší, může dojít k poruchám nálady, proto je důležité pravidelně dbát o správné prostředí ve střevech. To můžete zajistit například vynecháním sladkých jídel nebo mléčných výrobků.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak si naložit okurky doma?

Kromě okurek a zelí můžete nakládat i jinou zeleninu podle své chuti. Na naložené okurky si připravte 4–5 sklenic o objemu alespoň 0,5 litru. Potom budete potřebovat 2 kg okurek, 900 ml vody, 250 ml octa, 35 g soli, 31 tablet sacharinu, 5 cm křenu, 10 stroužků česneku, koření (hořčičné semínko, hřebíček, celý pepř, nové koření, bobkové listy, kopr), 2–3 celé cibule a kousek celeru.

Okurky si umyjte, v hrnci nechte svařit vodu s octem a solí a rozpusťte tablety sladidla. Okurky vyskládejte do sklenic, jejichž dno vystelte křenem, celerem, cibulí a česnekem. Přidejte koření a mezi okurky vložte také kopr. Sklenice nakonec zalijte nálevem, ale nechte pod okrajem sklenice asi centimetr místa. Zajistěte víčky a sterilujte při teplotě 80 stupňů 20 minut od té doby, kdy bude teplota 60 stupňů.

Zdroj: https://www.bbc.com/future/article/20170321-why-your-diet-may-be-bad-for-your-gut-bacteria