Na jaře se sklízejí mladé výhonky borovic. Vyrábí se z nich sirup, který je ideální na podzim a v zimě. Posiluje imunitu, pomáhá proti kašli nebo nachlazení. Postup přípravy sirupu z těchto výhonků vám vysvětlíme krok za krokem.
Červené zlato v podobě malinové tinktury je nezbytností v domácích lékárničkách našich babiček. Má mnoho zdraví prospěšných vlastností. Maliny dokážou pomoci snížit tlak a posílit srdce. Zmírňují menstruační bolesti nebo gastrointestinální problémy. Samozřejmě se musí konzumovat v mírném množství.
Nasbírané kaštany najdou i praktické využití. Jsou skvělé pro výrobu ekologického pracího prostředku
Kaštanů je všude plno, milují je především děti, které z nich vyrábějí skřítky podzimníčky nebo různé druhy interiérové výzdoby.
Řepa má v naší kuchyni nezastupitelné místo. A to je dobře, protože se jedná o jeden z nejzdravějších druhů zeleniny na světe. Vyplatí se ji konzumovat především v podzimním a zimním období, protože posiluje imunitu.
Bezinková šťáva byla oblíbená už u našich babiček. Plody černého bezu se objevují na přelomu srpna a září a my si z nich můžeme připravit blahodárnou tekutinu. Případně jsou hotové přípravky dostupné v lékárnách nebo prodejnách bylinek po celý rok.
Palačinky patří k pokrmům, které nevyžadují speciální kuchařské umění a díky různým doplňkům potěší mlsné jazýčky i těch nejnáročnějších strávníků. Základem palačinkového těsta je pšeničná mouka, mléko, vajíčko a cukr. Ale co když mouku nahradíme jinou surovinou?
Někteří lidé mají rádi nálev ze zelených listů, jiní si vybírají bílý nebo červený čaj, existují však i takoví, kteří si neumí představit den bez šálku černého čaje.