Fresh Vegetable Salad

Salát nemusí být nudný. Nabízí nespočet variací chutí i vůní, nebojte se experimentovat

Máte rádi saláty anebo jste se rozhodli zkvalitnit svůj jídelníček? V obou případech se vám bude hodit několik rad, jak si takové zdravé dobroty doma připravit, aby byly neustále lákavé, svěží a inovativní. Jako inspiraci vám přinášíme recept na salát s granátovým jablkem a grilovanými kuřecími prsíčky a k tomu navíc sérii tipů, jak sestavit salát přesně podle svých představ.

Jak na vlastní salátové variace?

Saláty, byť se zdají být jednoduché, se skládají celkem ze šesti různých typů složek, které je možné různým způsobem kombinovat. Tak vznikají různé zajímavé variace, které osvěží váš jídelníček.

1. Zelený základ

Základ salátu je listová zelenina. Můžete použít kteroukoliv, která vám chutná. Výběr je široký:

  • hlávkový salát,
  • ledový salát,
  • římský salát,
  • lollo salát,
  • rukola,
  • polníček,
  • baby špenát,
  • divoké bylinky, jako žabinec ptačinec nebo šrucha zelná.

2. Barevná zelenina nebo ovoce

Hlavní rostlinná složka, která určuje charakter a barevnost salátu. Lze použít syrovou, vařenou, pečenou, grilovanou či nakládanou.

Druhy zeleniny zde vypisovat nebudeme, můžete přidat vše od mrkve, papriky, celeru přes hrášek, řepu až po jahody, jablka či meloun a spoustu dalších. Zkuste salát barevně sladit. Tím je velká pravděpodobnost, že se trefíte i do chuti.

3. Obiloviny

Těstoviny či různé druhy krup či obilovin jsou sytou součástí jídelníčku. Pokud chcete salát, který nahradí hlavní jídlo, přidejte do něho třeba bulgur, rýži, těstoviny anebo hrst restovaných krutonů.

4. Bílkoviny

Bílkoviny nesmějí ve vyváženém jídelníčku chybět. Do salátu se hodí jak různé druhy masa včetně ryb, tak i vajíčka a luštěniny nebo třeba tofu.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

5. Posyp

Sypat můžete salát čímkoliv, co se k tomu hodí. To znamená třeba:

  • čerstvé bylinky (např. petrželka, pažitka, bazalka, řeřicha, jarní cibulka),
  • květy (sedmikrásky, fialky, pampelišky, lichořeřišnice, vlčí mák),
  • klíčky (mungo, čočka, hrách),
  • oříšky (vlašské ořechy, mandle, pistácie, kokos)
  • semínka (slunečnice, sezam, dýně, konopná semínka, pinie),
  • olivy, kapary či řasy.

6. Dresing

Nejsložitější součást salátů, s jejíž kvalitou celkový výsledek stojí a padá. Obvykle se skládá z jogurtu, majonézy či oleje, volitelně doplněného o různé druhy koření, bylinek a dochucovadel (hořčice, med, různé octy nebo sirupy).

Salát s grilovaným kuřetem a granátovým jablkem

  • polníček,
  • pomeranč,
  • zrna z granátového jablka,
  • kousek grilovaných kuřecích prsíček,
  • avokádo,
  • kukuřice z konzervy,
  • bílý jogurt.

Polníček umyjte, osušte a natrhejte do talíře. Kuřecí prsíčka nakrájejte na menší kousky a vhoďte do talíře k salátu. Oloupejte avokádo i pomeranč, avokádo pokrájejte na plátky ve tvaru půlměsíce a pomeranč na kostky. Dva plátky nechte stranou na ozdobu. Ovoce přihoďte do salátu, přidejte lžíci jogurtu a vše posypejte trochou kukuřice a semen z granátového jablka a ozdobte kroužkem z pomeranče.

Zdroj: https://afoodcentriclife.com/6-tips-on-how-to-build-a-better-salad/