T Cells Immune System Attacking Growing Cancer Cells

Silná imunita tělo ochrání nejen před nachlazením. Její funkce zlepší vyvážený jídelníček

Podvýživa i přejídání oslabují fungování našeho imunitního systému. Hlídat si stravu není důležité jen kvůli figuře, ale také kvůli imunitě a celkovému zdraví. Je třeba si uvědomit, že kromě systémových imunitních mechanismů jsme také chráněni před infekcí viry, bakteriemi a parazity obrannými liniemi, jako je například specifický imunitní systém gastrointestinálního traktu, horních a dolních cest dýchacích nebo močových cest. Buňky imunitního systému žijí poměrně krátce, některé pouze 36 hodin, proces jejich obnovy probíhá tedy neustále. Regeneraci buněk je proto třeba podporovat každý den, ideálně stravou!

Energie

Postarejte se o dostatečné doplnění energie, která zajišťuje správné fungování imunitního systému v několika oblastech. Stará se například o buněčnou imunitu, fungování fagocytů, sekreci protilátek nebo syntézu cytokinů. Vhodný příjem energie určuje věk, fyzická aktivita, tělesná hmotnost i pohlaví.

Bílkoviny

Nezapomeňte na příjem kvalitních bílkovin v každodenní stravě, jsou obzvláště důležité při chronickém zánětu spojeném s některými chronickými onemocněními nebo infekcí. Bílkoviny jsou také důležité pro obnovu a regeneraci různých typů buněk, nejen imunitních. Denní příjem pro dospělého člověka činní 0,9 g na kilogram tělesné hmotnosti.

Zdroj obrázku: Freepik

Tuky

Konzumujte zdravé tuky každý den, včetně polynenasycených omega-3 a omega-6 mastných kyselin, které nelze syntetizovat v lidském těle a které tak musí být doplňovány stravou. Omega-‍3 mastné kyseliny, obsažené v rybách, semínkách a ořeších, mají protizánětlivý účinek a zlepšují fungování imunitního systému. Individuální potřeba tuků se liší podle věku, pohlaví, tělesné hmotnosti a fyzické aktivity.

Sacharidy a vláknina

Měly by být pro tělo hlavním zdrojem energie. Glukóza vyživuje většinu buněk (mozek, srdce, játra, svaly, střeva, ledviny), zatímco polysacharidy podporují imunitní systém například stimulací vývoje dobrých střevních bakterií, které chrání tělo před patogenními bakteriemi. Dobrým zdrojem jsou celozrnné obiloviny, zelenina, ovoce, luštěniny a houby. Tyto produkty by měly tvořit alespoň dvě třetiny denního příjmu.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-and-why-does-diet-influence-immune-function