Crispy French Fries With Ketchup Mayonnaise

Smažené jídlo si občas dopřeje každý. Některé tuky ale nemají na pánvi co dělat

Smažená jídla sice nejsou nejzdravější, pokud už ale na ně dojde, měli byste vědět, na jakém tuku si je nejlépe usmažit. Na trhu jich najdete hned několik, ale některé druhy nejsou vůbec vhodné pro teplou kuchyni. Čemu se při smažení pokrmu vyhnout a jaké tuky jsou pro jeho přípravu nejvhodnější? Kvalitní olej může ovlivnit výslednou chuť jídla, takže si při výběru dávejte velký pozor.

Kvůli tuku dáte tělu kalorie navíc

Tuky dávají našemu tělu kalorie, které je pak nutné někde vybít. Smažení přitom není vhodná forma úpravy pokrmu, ale určitě jste si na nich také někdy pochutnali. Pokud tedy máte chuť na něco smaženého, koukejte také na to, jaké oleje používáte na smažení. Kupujte si takové, co mají vysoký kouřový bod, protože ty budou nejkvalitnější.

Rafinované oleje, jako je sádlo, kokosový olej nebo palmový olej, jsou tuky nejvhodnější na smažení, i když se odborníci v tomto ohledu nemohou shodnout. Na jednu stranu je těžké překonat onen kouřový bod, na druhou jsou zase kalorické a plné nasycených mastných kyselin, které pro tělo nejsou vhodné. Rafinované slunečnicové nebo řepkové oleje budou tím nejlepším.

Zdroj obrázku: Freepik

Dejte si pozor na máslo, na něm by se smažit nemělo

Možná už máte zkušenost s tím, že jste jídlo smažili na másle. Bohužel se nejedná o tuk, který by byl vhodný na smažení. Máslo má nízký kouřový bod, připaluje se a může ovlivnit chuť pokrmu, nebo ji dokonce zkazit. Z másla si ale můžete udělat přepuštěné, které se naopak vůbec nepřipaluje, a je tak velmi vhodné na smažení. Hotové přepuštěné máslo si také můžete zakoupit. Klasické máslo se ale bude hodit například na míchaná vejce.

Existují také oleje, které se využívají pouze ve studené kuchyni. Sem patří například olivový olej, který můžete konzumovat za studena, ale na smažení je nevhodný. Nerafinované oleje se hodí hlavně do salátů.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/325266