Sója patří do zdravého jídelníčku, ale v určité podobě může být i škodlivá
Sója se v Číně pěstuje již několik tisíc let a nejen zde je velmi oblíbenou součástí kuchyně. Sóje nelze odepřít vysoký podíl bílkovin či esenciálních aminokyselin ani nízké procento tuků a sacharidů, díky kterým je skvělým zdrojem energie. Avšak i opěvovaná sója má svá rizika.
Výhody
Sója obsahuje mnoho plnohodnotných bílkovin, díky kterým je oblíbená mezi vegetariány. Pro ženy v menopauze je sója skvělým zdrojem fytoestrogenů, které snižují tlak a pomáhají s cholesterolem. Pro ty, kdo si hlídají štíhlou linii, je sója lákavá díky svému nízkému glykemickému indexu.
Rizika
Díky tomu, že je sója dnes běžnou součástí mnoha pokrmů, se stala jedním z běžných alergenů. Mimo jiné také velké množství této potraviny narušuje absorpci důležitých minerálů, jako je selen. Sója tak může být příčinou problémů se štítnou žlázou. Díky vzniklé hormonální nerovnováze může dojít ke zpomalení metabolismu. To vede k nadváze, vypadávání vlasů, lámání nehtů či suché pokožce.
Rizika průmyslově zpracované sóji
Průmyslově zpracovaná sója obsahuje některé látky, které ve větším množství neprospívají našemu zdraví. O kterých látkách je řeč?
- Goitrogeny – V nefermentované podobě mohou pomoci ke zhoršené činnosti štítné žlázy.
- Fytoestrogeny – O jejich účinku je stále diskutováno. Avšak v těle napodobují skutečný estrogen.
- Fytáty – Mohou vést k nadýmání a plynatosti. Současně omezují vstřebávání důležitých látek, jako je železo, vápník nebo zinek.
- Inhibitory trypsinu – Tyto látky blokují enzym podílející se na trávení bílkovin.
- Lektiny – Pomáhají vzniku autoimunitních onemocnění.
Jak ji správně konzumovat?
Ideální formou jsou výrobky, které neprošly fermentací, která pomáhá rozkladu nenutričních látek a fytátů. Tato forma je bohatá na probiotika, bílkoviny a vitamín K2. Mezi takové potraviny patří například miso, sójové omáčky či tempeh.