Fresh Green Basil Brick Wall Background

Sůl ve stravě lze zčásti nahradit bylinkami

Doby, kdy byla sůl vzácná, jsou dávno pryč. Dnes nejenže není vzácná, ale objevuje se ve všech pokrmech, a dokonce ve sladkostech a výrobcích, kde by sůl nikdo nečekal. Důsledky enormního každodenního příjmu chloridu sodného jsou devastující pro lidský organismus. Právě sůl je důvodem pro růst obezity nebo vznik kardiovaskulárních onemocnění včetně hypertenze. Při přípravě pokrmů se může běžná kuchyňská sůl snadno nahradit jinými variantami nebo bylinkami.

Sůl ve „zdravé“ snídani i v bábovce

Najde se v obchodě produkt, který neobsahuje sůl? Při hledání přejeme hodně štěstí, protože těžko vůbec takový výrobek najít. Sůl je součástí většiny slaných, ale také sladkých pokrmů. Jistě překvapí, že sůl je ve velkém množství obsažena též v cornflakes, které mnozí považují za zdravou snídani. Pro představu ve sto gramech se nachází až dva gramy soli. Doporučená denní dávka je přitom pět gramů. Sůl se nachází ve sladkých pokrmech, v koblížcích nebo v bábovce, proto je třeba detailně číst složení kupovaných potravin.

Zdroj obrázku: Freepik

Mořská či himalájská sůl

Čím nahradit kuchyňskou sůl? První volbou je vyměnit běžnou sůl za himalájskou, mořskou či draselnou. Tyto druhy soli se mohou používat v menší míře pro docílení požadovaného výsledku, k tomu obsahují minerály. Stále se ale jedná o sůl, proto opatrnost je rozhodně namístě. Nebezpečný je zejména sodík, přestože jej lidské tělo potřebuje jen v míře do 1500 mg denně, jeho nadbytek škodí. Způsobuje vysoký krevní tlak, srdeční selhání nebo vážně poškozuje ledviny.

Čerstvé i sušené bylinky

Jak tedy dodat pokrmům zajímavou chuť a vyhnout se soli? Zajímavou volbou jsou různé druhy čerstvých i sušených bylinek. Pozor ale na kupované směsi, které mohou taktéž obsahovat kuchyňskou sůl, v některých případech až polovinu objemu. Do každodenní stravy se mohou zařadit bylinky, jako jsou bazalka, oregano, majoránka nebo rozmarýn. Naopak nejsou vhodná dochucovadla, hořčice nebo lák z okurek, také tyto výrobky obsahují přemíru sodíku a mohou lidskému organismu uškodit.

Zdroj: https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/food-types/salt-in-your-diet/, https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sodium/how-much-sodium-should-i-eat-per-day, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/salt-and-sodium/, https://www.health.harvard.edu/blog/10-tricks-to-reduce-salt-sodium-in-your-diet-2018072014281