Close Up Arrangement Homemade Soup

V zimě tělo nejlépe prohřejou a posílí vydatné polévky. Přibírání na váze se není třeba bát

Ženy často vynechávají polévky ze svého jídelníčku, protože nechtějí přibrat na váze. Opak je ale pravdou, dokážou totiž nejen posílit imunitní systém v sychravém a chladném počasí, ale pomohou také shodit nadbytečné kilogramy, k tomu dodají potřebnou energii na celý den. Proč se polévkám nevyhýbat a jaké si připravovat pro posílení zdraví?

Pro prohřátí těla a posílení obranyschopnosti

Zeleninový salát nebo polévku? Syrová zelenina je nadmíru zdravá, v zimním období je však vhodnější volit výživné a syté polévky, které zahřejí organismus a doplní potřebnou energii. Po takových polévkách se nepřibírá, naopak posilují obranyschopnost těla. Podle čínské tradiční medicíny je teplá polévka základem pro zlepšení trávení, podle odborníků zlepšuje i náladu a odbourává chmury. Chlad nebo studené jídlo ochlazují organismus a oslabují imunitní systém, který je následně náchylnější k infekcím.

Zdroj obrázku: Freepik

Výživné látky z vývaru

Jaké polévky jsou v zimě nejdravější? Měly by obsahovat vařenou zeleninu, maso, ryby nebo těstoviny. Polévky nezatěžují žaludek, ale jsou dostatečně syté a doplní potřebnou energii i vlákninu pro zlepšení peristaltiky střev. Vhodné jsou zeleninové, drůbeží, hovězí nebo rybí vývary, které obsahují konjugovanou kyselinu linolovou, L-karnitin a taurin, které napomáhají k odlehčení těla a shození kilogramů navíc. Vývary jsou vhodné při zahlenění nebo při infekcích bronchu, podle babiček je vhodné vývary i inhalovat. Přidáním česneku nebo cibule se navíc aktivizuje imunitní systém.

Klasická cibulačka nejen při nachlazení

V zimním období jsou vhodné polévky, jako je cibulačka. Zdraví posílí i polévky v kombinaci s celerem, mrkví a zázvorem, který dokáže snížit horečku a má skvělé hřejivé účinky. Každodenní spotřeba zeleniny by měla být asi 500 gramů, zeleninové polévky jsou možností, jak této mety dosáhnout. Snadnou rajčatovou polévku hravě zvládne každý a je hned hotová. Pro udržení štíhlé linie se nedoporučují vydatné polévky krémové se smetanou nebo se sýrem a nivou, neměly by také obsahovat uzené maso, uzeniny, kupované bujóny nebo umělé přísady. Pro dochucení postačí sůl, pepř, čerstvé bylinky a koření. 

Zdroj: https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/diet/3-healthy-soups-to-lose-weight-and-boost-your-immunity-at-the-same-time/photostory/77375160.cms